Bankeryd

Vad är ett fordon?

Vad är ett fordon?Vad är ett fordon? bild nr 2Vad är ett fordon? bild nr 3Vad är ett fordon? bild nr 4
Vad är ett fordon? bild nr 6Vad är ett fordon? bild nr 7

Det fick medlemmarna i Bankeryds Fotoklubb anledning att fundera över när ”Fordon” valdes som motto i tävlingen Månadens Bild i maj - liksom de medlemmar i Skillingaryds FK, som ställt upp som jury.

Juryn tyckte också att mottot ”Fordon” var ett ganska svårt motto att bedöma. De ansåg att en tävlingsbild med det aktuella mottot kräver något mer än en ren avbildning av ett fordon.

- Den aktuella tävlingsbilden bör också ha den där komponenten, som gör den till en allmänt sett intressant bild, som man stannar inför” fortsatte Christer Robsahm, från Skillingaryds Fotoklubb, som redovisade juryns resultat och kommentarer.

Tävlingen var indelad i två klasser; svartvitt och färg och resultat och omdömen redovisas nedan:

Svartvitt

1:a plats Leif Arvidsson med bilden Övergångsställe

”Bilden visar ett möte mellan fordon och människa. Fin komposition utan en massa störande detaljer. Fin struktur i husväggen. En given vinnarbild.”

2:a plats Daniel Steen med bilden What’s the problem?

”Här är en bild där det händer saker omkring fordonet. Bilden väcker intresse. Vad är problemet? En fin miljöskildring.”

3:e plats Anders Lundgren med Ändhållplats.

”En vacker bild av en buss i sitt förfall. Fint med ljuset i innertaket som drar till sig blicken.”

Färg

1:a plats Tommy Karlstedt med bilden Spår av bil.

” (…) Det var ingen tvekan i juryn att detta var vinnarbilden. Även om vi inte såg bilen i bilden, var bilens närvaro så påtaglig i bilden att den väl uppfyllde mottot.”

2:a plats Mats Persson med Svensk fransos.

”Det är en läcker bild, som man verkligen hajar till inför. Få färger ger en mycket stark färgverkan. Bra utsnitt. Motorhuvens galler speglar sig fint i stänkskärmen.”

3:e plats Monica Engstrand med bilden Uppfinningsrikedom.

”En kul bild där man fascineras av fordonsbyggarens fantasi. Den gula skylten på vagnen harmoniserar fint med de gula trottoarerna.”

Efter avslutad redovisning ställdes åter frågan i rubriken: -Vad är ett fordon?

Wikipedia ger svar på tal:

”Ett fordon är ett hjälpmedel för frakt och transport till lands eller över is, med undantag för rälsburna transportmedel.”

Christer Robsahm avslutade kvällen med ett bildföredrag, som han beskrev som ett kåseri över fotograferandets historia med hjälp av andras och egna bilder.

Det sista månadsmötet före sommaruppehållet med såväl frågor som svar och intressanta fakta om fotograferandet upplevdes säkert som en mycket lärorik kväll för deltagarna, som för en stund glömt bort den härliga sommarkvällen utanför lokalen.

Monica Engstrand
Bankeryds Fotoklubb

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen