Sport Jönköping

Linda drar mot VM- med fyrfota vänner

Linda drar mot VM- med fyrfota vännerLinda drar mot VM- med fyrfota vänner bild nr 2Linda drar mot VM- med fyrfota vänner bild nr 3Linda drar mot VM- med fyrfota vänner bild nr 4
Linda drar mot VM- med fyrfota vänner bild nr 6Linda drar mot VM- med fyrfota vänner bild nr 7Linda drar mot VM- med fyrfota vänner bild nr 8Linda drar mot VM- med fyrfota vänner bild nr 9
Linda drar mot VM- med fyrfota vänner bild nr 11Linda drar mot VM- med fyrfota vänner bild nr 12Linda drar mot VM- med fyrfota vänner bild nr 13Linda drar mot VM- med fyrfota vänner bild nr 14
Linda drar mot VM- med fyrfota vänner bild nr 16Linda drar mot VM- med fyrfota vänner bild nr 17

Linda Lindquist är tjejen från Edsbyn som just nu är bosatt vid Lovsjön i Jönköping. Här bor hon med sina åtta hundar och hennes stora intresse är att träna och tävla i draghundssport. Just nu ligger fokus på träning och tävling och satsningen mot VM i Kanada 2017.

Linda Lindquist, 32, bosatt i Jönköping är en kvinna med många strängar på sin lyra. Hon jobbar heltid som CNC-operatör, har åtta energirika hundar att träna och mer därtill. Hon säger själv att hon är rastlös och funderar på att skaffa ytterligare ett jobb. Men det hon verkligen brinner för är hundarna och det går inte att ta miste på, hon talar med ett brinnande engagemang och en passion för sina hundar och draghundsporten. 

Hästintresset var störst
Ett liv tillsammans med hundar har inte alltid varit verklighet för Linda, hon skaffade sin första hund så sent som för tre år sedan. Innan har det alltid handlat om hästar för Lindas del men har nu fått upp ögonen för hundsporten på riktigt.

Zero
Det var Zero som blev Lindas första egna hund, en siberian husky, en ståtlig herre med isblå ögon. Han är idag sex år gammal och mycket kommandosäker, vilket Linda beskriver som en mycket viktig egenskap hos en hund som går först i spannet. 
Eftersom föraren endast styr hundarna med röstkommandon är det mycket viktigt att hundarna som leder spannet lyssnar på föraren. 

– Zero är väldigt kommandosäker, om jag säger vänster så går han vänster, förklarar Linda. 

Siktar mot VM i Kanada
Linda tävlar för Jönköpings Brukshundklubb och har varit aktiv och tävlat med sina hundar i två år, vilket kan verka som en ganska kort tid med tanke på att hon nu har målet inställt på VM i Kanada till vintern. 

– Det är målet, men vägen dit är lång, säger Linda.

Tuff kamp om platser i VM-truppen
Linda menar vidare att konkurrensen om platserna i truppen är hård och att det är flera deltävlingar som man ska klara av och dessutom göra bra ifrån sig på. Linda tror att det är till hennes nackdel att hon inte har tävlat så länge. 

Gedigna meriter i ryggen
Trotts att hon inte tävlat i mer än två år har hon en gedigen lista med bra tävlingsprestationer i ryggen. Vid SM i Piteå under februari kom hon på en fjärdeplats. 

Linda har under sina två aktiva tävlingsår tävlat i mestadels inom grenen som kallas sprint, korta sträckor så snabbt som möjligt. Nu det senaste har hon bytt gren till något som heter medeldistans. Då har man ett större spann med hundar och kör över flera dagar. Lindas första tävling i medeldistans vann hon, bara det säger något om teamets talang. 

Irondog i Österrike
I september 2015 var Linda och Zero i Österrike och tävlade i Irondog, ett triathlon med hund. Man cyklar, simmar och springer med en hund under ett hektiskt dygn. Detta planerar hon att genomföra även i år. Linda och Zero placerade sig på en tolfteplats av totalt 48 startade ekipage. 

Barmark eller snö
Man kan förutom olika grenar dessutom tävla i kategorier, barmark eller på snö. 

– Barmarken inom draghundsport är en av de störst växande sporterna i Sverige just nu, säger Linda Lindquist. 

Midsommartävling
Nästa tävling för Linda och hennes team blir vid midsommar och då i Sollefteå. Det är en sprinttävling på barmark om sex kilometer. 

Följ Linda och hennes hundar via hennes Facebooksida eller blogg

I filmen nedan ser vi Linda träna med hunden Edda. 

Fakta

FAKTA DRAGHUNDSPORT

Att använda hundar för drag har gamla anor. Hundar har i delar av världen haft stor betydelse för transport av människor i varor t.ex. på Grönland, i Sibirien och i Alaska. Det ligger i människans natur att mäta sig med varandra och tävlingar med draghundar uppstod. Under guldruschen i Alaska var draghundstävlingar mycket populära och har sedan blivit kvar som en del av samhällskulturen där. 

I Norden har draghundar framför allt använts som en fritidsverksamhet för att komma ut i naturen med hundar som drar släde eller pulka. I Sverige och andra länder med snösäkra vintrar har det utvecklats som en del av äventyrsturismen att köra eller åka hundspann. Samtidigt har en tävlingsverksamhet uppstått som med tiden kommit att organiserats som annan idrottsverksamhet med nationella förbund som tillsammans skapat övergripande internationella organisationer. 

Draghundsporten har genomgått en snabb utveckling till en modern idrott. Man tävlar i tre olika stilar: 

Vinter (snö): nordisk stil där föraren åker skidor efter hund(-ar) och slädhundsstil där flera hundar drar en släde och föraren står på släden.

Barmarksstil: springa, cykla med en hund, sparkcykel (kickbike) med 1-2 hundar eller köra vagn med upp till 8 hundar. 

Draghundsporten i Sverige organiseras av Svenska Draghundsportförbundet SDSF som är medlem i Riksidrottsförbundet och därmed är en del av idrottsrörelsen.

Källa: Draghundsport.se

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen