Debatt

Debatt. S och SSU: Låt unga hyra lägenhet ihop!

Debatt. S och SSU: Låt unga hyra lägenhet ihop!

Jönköping växer och staden behöver många nya bostäder. Unga och studenter är en grupp i stort behov av bostäder för att kunna flytta hemifrån eller inleda studier. Hyresgästföreningen menar att bostadssitutionen i Jönköping är akut. Det skriver Adrian Ericsson och Niklas Sigvardsson i en debattartikel.

– Bostadsbristen är ingen nyhet. Kommunen har idag i stort sett inte en enda ledig hyresrätt, vilket drabbar främst unga. Ambitionerna behöver höjas rejält. För att bygga mer, men också för att stärka ungas ställning på bostadsmarknaden. Kompiskontrakt är en lösning, säger Adrian Ericsson (S), vice gruppledare i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna.

Kompiskontrakt innebär att unga kan hyra lägenhet tillsammans, och på ett säkert sätt kunna dela på boendekostnaden och båda stå skrivna på hyreskontraktet. Kompiskontrakt har införts i flera andra kommuner med goda resultat, till exempel i Botkyrka och Stockholm.

– Detta förslag har potential att ge fler unga makten och möjligheten att ta klivet in på bostadsmarknaden, samtidigt som vi effektivare och flexiblare kan utnyttja kommunens bostadsbestånd. Fler unga måste få chansen att sätta nyckeln i låset i sin allra första lägenhet, säger Niklas Sigvardsson, vice ordförande i SSU Jönköpings län och ledamot i Stadsbyggnadsnämnden.

– Att ha ett eget boende är en trygghet som ligger till grund för frihet och självständighet i livet. Därför är bostadsfrågan så viktig för SSU, fortsätter Niklas.

Förslaget om kompiskontrakt lämnas in som en motion till kommunfullmäktige på torsdag.

Adrian Ericsson (S), vice gruppledare i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna

Niklas Sigvardsson, vice ordförande i SSU Jönköpings län och ledamot i Stadsbyggnadsnämnden.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen