Kommun

Ola Nilsson (KD): "Jag tycker vi har en fantastisk tillståndsenhet"

Ola Nilsson (KD): "Jag tycker vi har en fantastisk tillståndsenhet"Ola Nilsson (KD): "Jag tycker vi har en fantastisk tillståndsenhet" bild nr 2

Socialnämndens ordförande Ola Nilsson (KD) håller inte med om att kommunens tolkning av alkohollagen är restriktiv. Han pekar på statistik som visar att de flesta serveringstillstånd beviljas. Nu vill han förenkla ansökningsprocessen på en rad sätt.

Den här veckan stod det klart att Ola Nilsson (KD) återgår till sitt uppdrag som ordförande i socialnämnden. För en dryg månad sedan valde han att ta timeout efter hård kritik från bland annat Ilan de Basso (S).

– Jag kände att mitt förtroende blev undergrävt. Det tog mig också väldigt personligt, säger Nilsson.

Under en pressträff på onsdagen berättar socialnämndens ordförande att han hade bestämt sig för att avgå från sin post, men att det starka stödet inom partiet fick honom att ändra sig.

– Det finns mycket kvar att göra, säger han.

På pressträffen medverkade även Gunnar Olsson och Lars Bergstrand, som båda är enhetschefer på kommunens tillståndsenhet. De berättade om hur processen går till vid prövning av serveringstillstånd och om den kommunikation som sker med krögarna.

Enligt krögarnätverket Taste Jkpg har Jönköpings kommun en alldeles för restriktiv tolkning av alkohollagen. Ola Nilsson vänder sig mot den uppfattningen och hänvisar till statistik gällande tillståndsprövningar. Den visar att av 56 ansökningar om serveringstillstånd har bara 3 fått avslag.

– Jag tycker vi har en fantastisk tillståndsenhet, säger han.

LÄS MER: Krögarna: Jönköping har alldeles för restriktiv tolkning av alkohollagen

Nilsson vill nu förenkla ansökningsprocessen i flera led. Det handlar om att förbättra informationsmaterial, öka samverkan med andra myndigheter, delegera fler beslut till tjänstemännen och hålla regelbundna möten med krögarna. Dessutom testas en ny modul som innebär att ansökningar om serveringstillstånd kan skötas helt digitalt.

Taste Jkpg driver även frågan om längre öppettider på krogen. I den frågan anser Ola Nilsson att Jönköping redan har generösa öppettider. Han tycker inte det ligger på hans bord att förlänga dem ytterligare. I stället vill han rikta fokus på det förändringsarbete mot bättre kommunikation med och förenkling för krögarna.

– Får vi från kommunfullmäktige ändrade regler kring öppettider, då kommer vi förhålla oss till det i den stunden. Men jag är inte beredd att driva den frågan, säger han.

Nilsson påpekar också att det finns flera andra aspekter att ta ställning till med arbetet kopplat till socialförvaltningen. En del av hans uppdrag går ut på att ta ansvar för de som drabbas negativt av alkoholkonsumtion.

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen