Lag och Rätt

Radiodokumentär tar upp fallet om Sofie Lohede

Radiodokumentär tar upp fallet om Sofie Lohede

Sofie Lohede hittades död samma morgon, som hon skulle vittna mot den man, som hade våldtagit henne.
Hon hade tagit sitt liv och blev bara 15 år. 
Nu uppmärksammas fallet igen i samband med P3 Dokumentär. Där framkommer det att åklagaren inte kände till att hon var självmordsbenägen.

P3 Dokumentär uppmärksammar Sofie Lohede i programmet "Fallet Sofie".

Det var ett fall, som fick stor uppmärksamhet år 2009. Detta då hon hittades död under samma dag, som hon, 15 år gammal, skulle vittna mot en man, som hade våldtagit henne. Hon hade tagit sitt liv.

Våldtäkterna ägde rum i samband med att hon bodde, på ett nu mera nedlagt, HVB-hem i Jönköping. Mannen ska även under denna tid ha försett henne med amfetamin.

Efter flickans död lades först målet ned. Detta skapade protester. Fallet togs senare upp och mannen dömdes till tre års fängelse.

Av dokumentären framkommer nu nya uppgifter. Åklagaren kände inte till att Sofie Lohede var självmordsbenägen. En nyhet, som P4 Jönköping, var först med att berätta.

Socialtjänsten kände till att hon tidigare hade försökt ta sitt liv. Detta visste inte åklagaren, som då kanske skulle ha fattat ett annat beslut om hennes vittnesmål. Då hade hon antagligen sluppit vittna i rättssalen.

Dokumentären kommer att sändas i P3 klockan 18.03, men går redan nu att lyssna på här.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen