Sport Mountainbike Jönköping

Alexandra Engen på väg mot Mountainbike-VM

Alexandra Engen på väg mot Mountainbike-VM

Det blir en högoktanig VM-trupp till tjeckiska Nove Mesto där årets världsmästerskap i mountainbike XC går av stapeln. Mellan den 29 juni och den 3 juli ska VM i Cross country (XCO), stafett (XCR) och sprint (XCE) avklaras och det svenska landslaget är nu på väg till Tjeckien för att förbereda sig inför världsmästerskapet.

Sverige ställer upp med ett starkt landslag på 10 cyklister. Jenny Rissveds, Falu CK, ska försvara sitt VM-brons från 2015 och kan i år även ta ädlare medalj. Jenny är i toppform och har påbörjat sin laddning inför OS i Rio, där hon ingår i truppen som Sveriges representant inom MTB.

Alexandra Engen, den dubbla VM-guldmedaljören är på banan igen och satsar förutom på XCO-loppet återigen på sprint i årets VM.

EM-guldmedaljören Emil Linde, Gävle CA och bronsmannen Martin Setterberg. IF Hallby SOK är på plats för att ge allt. Det återstår att se hur de står sig i konkurrensen utan det enorma publikstödet som de fick i Huskvarna.

Ida Jansson, Falu CK, som missade EM på grund av en skada är tillbaka med besked genom att vinna en tysk cuptävling i Heubach nyligen. Ida kom som förstaårsjunior på fjärde plats på VM och har stora chanser att förbättra resultatet i år.

I truppen ingår även elitcyklisterna Matthias Wengelin, Almby IK och Johan Widén, CK Natén Säter samt juniorerna Emil Hedlund, OK Hammaren och Jack Kok, Södertälje CK.

Mountainbike-disciplinen Cross-Country (XC), är den vanligaste inom MTB och har olympisk status sedan 1996. Disciplinen handlar om att köra på stigar, upp och ner med tekniska hinder som hopp, drop och stenkistor.

Värdstaden Nove Mesto i södra Tjeckien har uppmärksammat det växande intresset för mountainbike och står som arrangör av VM 29 juni – 3 juli 2016. Staden har gjort sig känd som vintersportort där bland annat ett antal internationella cuper och mästerskap inom skidskytte har arrangerats.

 

Fakta

Onsdag 29 juni – XCE (Sprint)  = Cross Country Eliminator

Deltar: Alexandra Engen, Emil Linde, Martin Setterberg, Ida Jansson, Matthias Wengelin och Johan Widén. Finalen går kl. 18.00-20.00.

Definitivt den mest intensiva grenen under mästerskapet när det handlar om att under 1,5-2 minuter gå på max, banan i Nove Mesto är 1070 meter lång men med tekniska svårigheter. Det inleds med individuell tidskvalificering som sedan leder till elimineringsstadiet där åkare kör fyra åt gången och topp-2 går vidare till nästa "stage".

Sprinten liknar skidåkningens sprintupplägg, det händer att åkarna krokar i varandra och tränger varandra på banan.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen