Ovanligt låga grundvattennivåer i länet

Grundvattennivåerna är just nu mycket låga i Jönköpings län. Och det kommer bli värre innan det blir bättre.
Därför har Länsstyrelsen i Jönköpings län nu beslutat att tillsätta en händelsegrupp inom ramen för det som kallas för F-samverkan.

Både vad gäller nivåerna på ytvatten så väl som grundvatten är läget i länet just nu allvarligt.

– Vi ser att stora vattenkonsumenter, som exempelvis jordbruk, kommer att få problem på grund av vattenbrist. Det samma gäller för dem med grävda brunnar eftersom de brunnarna riskerar att sina, säger Jonathan Nilsson vid beredskapsenheten på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Läget ser heller inte ut att förbättras, snarare tvärt om.

– Enligt de prognoser vi har använt oss av kommer grundvattnet att sjunka ytterligare och först under vintern kan det komma att fyllas på igen. Därför är det viktigt att börja förbereda sig redan nu, säger Jonathan Nilsson i ett pressmeddelande.

Med anledning av det allvariga läget har Länsstyrelsen därför beslutat att tillsätta en händelsegrupp inom ramen för samverkansorganet F-samverkan. Gruppen kommer troligtvis bestå av representanter från bland andra Länsstyrelsen, LRF, kommunerna, Regionen och Försvarsmakten.

Länsstyrelsen kommer också tillsammans med kommunerna att se över möjligheten att införa rekommendationer för vattenanvändning inom länet.

Fakta

Fakta/Så kan du spara vatten
Duscha kortare tid med snålspolande munstycke, du kan minska vattenförbrukningen med hälften och sparar samtidigt pengar. Fem minuter kortare dusch kan motsvara en vattenbesparing på upp till 70 liter.

Låt inte vattnet rinna medan du borstar tänderna. Stänger du av kranen under de tre minuterna du borstar sparas närmare 36 liter vatten.

Undvik att bada i badkar helt och hållet. Ett badkar rymmer omkring 200 liter vatten.

Diska inte under rinnande vatten och kör bara disk- och tvättmaskinen när de är fulla.

Tvätta bilen i automattvätt.

Ha en kanna vatten i kylen istället för att spola för att få det kallt.

Samla regnvatten i tunnor för att vattna i trädgården.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen