Länet

Nu görs nya försök att befria Johan Gustafsson i Mali

Nu görs nya försök att befria Johan Gustafsson i Mali

Johan Gustafsson från Värnamo har varit kidnappad i snart fyra år och åtta månader. Polisen i Sverige har under denna tid förgäves försökt få honom fri.

Gustafsson kidnappades samtidigt som flera andra, bland annat sydafrikanen Stephen McGrown av al-Qaida i islamiska Maghreb och kidnapparna är ökända för att ha krävt stora lösensummor tidigare, skriver Sveriges Radio.

Nu försöker den sydafrikanska muslimska organisationen Gift of the Givers få Gustafsson och de andra kidnappade fria. Ekot skriver att de har varit i kontakt med förhandlaren i Mali. Förhandlaren har enligt Gift of the Givers rest genom osäkra och oroliga områden för att prata med ”inflytelserika personer”. Gift of the Givers har arbetat med fallet i över ett år. Förhoppningen är att inflytelserika personer ska övertyga kidnapparna om att släppa Gustafsson och de resterande kidnappade.

Läget är dock osäkert då det inte kommit några kända livstecken från Gustafsson på länge.

Margot Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist besökte Mali i januari och då togs svenskens fall upp under mötet.

– Han finns ständigt med oss i tankarna och vi fortsätter att göra allt för att få honom fri, sa då Margot Wallström till Sveriges Radios Ekot.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen