Sport Fotboll Jönköping

Integrationsprojektet räddade fotbollsklubbens framtid

Integrationsprojektet räddade fotbollsklubbens framtid

Fotbollsklubben Jönköpings BK har genom ett särskilt integrationsprojekt gett möjligheter till nyanlända ungdomar samtidigt som klubben räddat sin egen tillväxt.  

Fotbollsklubben Jönköping BK har under lång tid haft tufft att locka nya spelare till klubben i skymundan av större föreningar som Jönköpings Södra.

Detta har lett till att ungdomsverksamheten knappt gått att hålla ihop. Det har helt enkelt inte funnits underlag för att bygga träningsgrupper.

Den tuffa situationen har även påverkat klubbens A-lag som kunnat lyfta upp färre och färre talanger.

Men efter att många asylsökande kommit till kommunen de senaste året har ett markant uppsving ägt rum.

Ett 20-tal ensamkommande ungdomar från framför allt Syrien och Afghanistan ingår sedan en tid tillbaka i klubbens ordinarie verksamhet.  Det har gjort föreningen mer livskraftig än tidigare.

Normalt brukar föreningar starta upp särskilda lag för ensamkommande barn och ungdomar med målet att de på sikt ska slussas in i föreningens ordinarie verksamhet. Jönköpings BK har valt att hoppa över det här steget. 

– På så sätt lär de sig svenska språket snabbare och får betydligt lättare att komma in i gemenskapen. Något som är gynnsamt för alla parter, säger David B Larsson, verksamhetsansvarig för stiftelsen Sverige United som har som uppdrag att stötta fotbollslag som inkluderar nyanlända i sin verksamhet, i ett mail till Jmini. 

– Hittills har vi inte sett något så här lyckat exempel på att nyanlända och etablerade svenskar mixas i samma lag.

För Jönköpings BK handlar det inte emellertid inte om att göra någon en tjänst. 

– Tvärtom behöver ju vi, precis som alla andra, nytt blod för att hålla kvaliteten uppe i vår verksamhet. Om vi inte lyckas rekrytera pojkar och flickor i yngre åldrar, hur ska då vårt A-lag försörjas med nya spelare? I slutändan handlar det om föreningens överlevnad. Därför är det här helt självklart för oss, säger kassören Sebastian Kvist.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen