Sport Fotboll Jönköping

Chockbeskedet: Östersund tilldöms segern efter skandalmatchen

Chockbeskedet: Östersund tilldöms segern efter skandalmatchenChockbeskedet: Östersund tilldöms segern efter skandalmatchen bild nr 2Chockbeskedet: Östersund tilldöms segern efter skandalmatchen bild nr 3Chockbeskedet: Östersund tilldöms segern efter skandalmatchen bild nr 4

Resultatet efter skandalmatchen mellan Jönköpings Södra och Östersund är fastställt. Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd har bestämt att matchen slutar 0–3 till Östersund. 

Det var i slutskedet av matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund i Allsvenskan i fotboll 15 augusti som en 17-åring stormade planen och attackerade gästernas målvakt Aly Keita. 

Matchen bröts vid ställningen 1–1 och återupptogs sedan aldrig. 

Ett par dagar efter skandalscenerna stod det klart att 17-åringen inte är en supporter till något av lagen. 

Svenska Fotbollförbundets riksombud yrkade därför på att matchen skulle sluta 1–1. 

Förbundets disciplinnämnd hade på tisdagen ett sammanträde där de tog beslut om matchens utgång. 

På torsdagen kom beskedet. Matchen slutar 0–3. Disciplinnämnden går därmed inte på riksombudets linje. 

Såhär motiverar disciplinnämnden sitt beslut: 

''Disciplinnämndens majoritet anser att åskådaren som angrep Östersunds målvakt ska betraktas som Jönköpings supporter varför Jönköping är ansvarigt för det inträffade och förlorar matchen. Majoriteten har även synpunkter på Jönköpings arrangemang. Två ledamöter är skiljaktiga och anser att resultatet 1-1 vid matchens avbrott bör vara slutresultat.

Disciplinnämnden konstaterar att angriparen enligt matchdelegatens rapport kom från läktaren på kortsidan som delades mellan gästerna och inbjudna ungdomar från Jönköping. Östersund har som det får förstås i sitt ingivna material gjort gällande att läktaren varit delad i två skilda sektioner med en avspärrad säkerhetszon emellan, samt att angriparen kom från hemmalagets sektion. Bildmaterial från matchen styrker vad Östersund anfört i denna del. Angriparen har således kommit från en sektion för hemmasupportrar för vilka Jönköping som arrangerande lag haft ansvar för. Det innebär att angriparen ska presumeras vara en supporter till Jönköping för vilken klubben är ansvarig.''

Resultatet innebär att J-Södra nu står på 22 poäng efter 19 spelade matcher. Den allsvenska nykomlingen ligger på tolfte plats, tre poäng ovanför kvalstrecket. 

Den 17-årige mannen som sprang in på planen är försatt på fri fot. Han är fortfarande misstänkt för misshandel efter överfallet på Keita och för falskt larm då han påstod sig ha placerat en väska med sprängämnen på läktaren, vilket inte visade sig stämma.

Under onsdagen offentliggjorde åklagaren 17-åringes version av händelsen. 

Han påstår att han spelat mellan 5 000–10 000 kronor på ett visst resultat. När detta sedan inte gick in agerade han i besvikelse.

Förklaringen har ifrågasatts av flera fotbollsexperter. Men huruvida versionen är trovärdiga eller inte är oväsentligt, enligt åklagaren. 

–  Allt handlar om vad vi kan visa. Den historia han lämnat har vi försökt kontrollera och så vitt som det framkommit stämmer de uppgifterna han lämnat, sade Pernilla Törsleff, vice chefsåklagare på Åklagarkammaren i Jönköping, till Jmini på onsdagen. 

Den här artikeln har även publicerats på JKPGLive.se.

LÄS MER: Jönsson: 17-åringens version för enkel

LÄS MER: Så mycket spelade 17-åringen för

LÄS MER: Här är 17-åringens förklaring till attacken på Stadsparksvallen

LÄS MER: 17-åring anhållen efter attacken på Stadsparksvallen

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen