Sport Fotboll Jönköping

Jönsson: J-Södras överklagan förståelig

Jönsson: J-Södras överklagan förståelig

Jönköpings Södra har överklagat disciplinnämndens beslut efter matchen mot Östersund till besvärsnämnden. Fullt förståeligt, skriver Jminis Adam Jönsson.

Jönköpings Södra vill få upprättelse. Efter ha tilldömts en 0–3-förlust mot Östersund efter skandalmatchen på Stadsparksvallen har klubben valt att överklaga beslutet till besvärsnämnden med förhoppningen att ändra matchresultatet till 1–1 (vilket var resultatet när matchen bröts).

Jag tycker det är ett bra beslut av klubben.

Sportsligt förtjänar J-Södra sitt poäng. Laget gjorde ingen bra första halvlek mot Östersund men tog tag i spelet de sista 45 minuterna. Att en ensam gärningsman berövade spelarna och ledarna på sitt välförtjänta poäng var fel. Jag har aldrig hävdat något annat.

Däremot hävdade undertecknad i en tidigare krönika att det fanns skäl för disciplinnämnden att bestraffa J-Södra på grund av bristande säkerhet. Jag tyckte det fanns skäliga argument från nämndens sida gällande ansvaret för ordning på arenan. Nämnden har tidigare tagit samma beslut gällande planstormare.

Robert Laul på Sportbladet satte fingret på bedömningen i en text efter disciplinnämndens beslut: ’’Vid tidigare situationer har disciplinnämnden utgått från läktare snarare än person.’’

Men jag hävdade aldrig att jag tyckte det var rätt att J-Södra skulle tilldömas en 0–3-förlust (vilket försvann i den debatt som följde). I stället skrev jag såhär: ’’Kanske hade nämnden i stället kunnat hitta en gyllene mellanväg där 1–1 stod sig samtidigt som J-Södra fick någon form av bestraffning’’.

LÄS MER: Jönsson: Rätt att bestraffa J-Södra

Vad jag pratade om var naturligtvis böter av något slag. Klubben har tidigare fått represalier för bristande säkerhet. Det hade kunnat vara ett bra alternativ i det här fallet att återigen ge böter.

Det finns många sakliga argument gällande att en person som inte är en supporter till något av lagen inte ska få förstöra en fotbollsmatch. Jag köper logiken i dessa.

Men jag håller fast vid att säkerheten är av yttersta vikt. Ja, det är svårt att stoppa ensamma gärningsmän. Fast samtidigt hade situationen på Stadsparksvallen kunnat sluta betydligt värre. Tänk om planstormaren burit på ett vapen av något slag?

Säkerheten på arenorna måste ses över. Det gäller alla klubbar. Inte bara J-Södra.

LÄS MER: J-Södra överklagar disciplinnämndens beslut

LÄS MER: ÖFK: Vi krävde inte 0–3

Den här krönikan har även publicerats på JKPGLive.se.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen