Kommun

Meter från döden – kommunen vägrar backa om skräckrefugen

Meter från döden – kommunen vägrar backa om skräckrefugenMeter från döden – kommunen vägrar backa om skräckrefugen bild nr 2Meter från döden – kommunen vägrar backa om skräckrefugen bild nr 3Meter från döden – kommunen vägrar backa om skräckrefugen bild nr 4
Meter från döden – kommunen vägrar backa om skräckrefugen bild nr 6Meter från döden – kommunen vägrar backa om skräckrefugen bild nr 7Meter från döden – kommunen vägrar backa om skräckrefugen bild nr 8Meter från döden – kommunen vägrar backa om skräckrefugen bild nr 9
Meter från döden – kommunen vägrar backa om skräckrefugen bild nr 11

Trots upprepade försök har ansvariga på kommunen vägrat ändra refugen på Norrahammarsvägen, som Jonathan Grennborg, 29, anser är livsfarlig. Nu har han lämnat in ett medborgarförslag i ärendet, vilket tvingar kommunen att ta upp frågan på nytt.
   – Man måste ta en titt på det igen. Jag tycker inte det blev bra.

Det var för cirka två och ett halvt år sedan som kommunen byggde en refug på Norrahammarsvägen. Syftet var att dämpa hastigheten på vägen.

Men den dubbla refugen, eller "chikanen" som den kallas i folkmun, har bara förvärrat trafiksituationen på platsen. Det anser Jonathan Grennborg, 29, som bor strax intill.

– De sista två och ett halvt åren när den här har varit där, då är det fem bilar som klippt rätt över den här refugen, säger han.

I juli var Grennborg bara meter från att bli påkörd av en bil som först körde rakt in i refugen och därefter kraschade in i en trädgård.

LÄS MER: Meter från döden – nu kräver han svar från kommunen

– Hade hans bromsar tagit lite snett så hade bilen dragit lite åt höger. Då hade han mejat ned mig, min fru och vår dotter, sa en upprörd Grennborg till Jmini då.

Han anser också att det uppstår en livsfarlig situation för gående som använder gångpassagen precis intill refugen. Tidigare låg ett övergångsställe på platsen, men nu är det bilarna som har företräde.

Lämnat in medborgarförslag

Grennborg har vid flera tillfällen uppmärksammat kommunens ansvariga om problemet utan resultat. Därför bestämde han sig för att lämna in ett medborgarförslag i ärendet.

– Då kommer det till kommunfullmäktige och då måste de gå igenom det i alla fall, säger han.

Grennborg medger att han inte är rätt person att komma på en ideal trafiklösning på platsen. Han anser ändå att det måste finnas bättre lösningar och radar upp ett antal förslag i sin skrivelse till kommunen.

Bland förslagen återfinns fartkamera, att ge ena färdriktningen förkörsrätt, varningsskyltar om hindren, en barriär för att skydda gående och automatiska farthinder som aktiveras vid överskriden hastighet.

I vilket fall som helst anser Grennborg att refugen inte kan fortsätta vara som den är nu. Det senaste beskedet han fått är att medborgarförslaget överlämnats till stadsbyggnadsnämnden för beslut.

– Man måste ta en titt på det igen. Jag tycker inte det blev bra.

LÄS MER: Förslaget: Skapa en ny badplats på Vätterstranden

LÄS MER: Han vill knyta ihop Lekeryd med Bankeryd

LÄS MER: Cyklistförslaget: Stoppa biltrafiken på Esplanaden

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen