Event

Södra Vätterbygdens konstrunda gör succé

Södra Vätterbygdens konstrunda gör succéSödra Vätterbygdens konstrunda gör succé bild nr 2Södra Vätterbygdens konstrunda gör succé bild nr 3Södra Vätterbygdens konstrunda gör succé bild nr 4
Södra Vätterbygdens konstrunda gör succé bild nr 6Södra Vätterbygdens konstrunda gör succé bild nr 7Södra Vätterbygdens konstrunda gör succé bild nr 8Södra Vätterbygdens konstrunda gör succé bild nr 9
Södra Vätterbygdens konstrunda gör succé bild nr 11Södra Vätterbygdens konstrunda gör succé bild nr 12

I fredags invigdes den första upplagan av Södra Vätterbygdens konstrunda, ett evenemang som man hoppas ska locka tusentals besökare under helgen.

Södra Vätterbygdens konstrunda skapades när två konstnärssjälar gick samman med sina idéer om att bygden behövde en alldeles egen konstrunda. Flera eldsjälar anslöt sig till förslaget och man skapade föreningen Södra Vätterbygdens konstrunda. Under fredagskvällen invigdes konstrundan som i år består av 95 olika konstnärer och konsthantverkare, allt ifrån väletablerade och högutbildade till amatörer. Utställningen, som sträcker sig mellan kommunerna Jönköping, Habo och Mullsjö, innehåller därför konst och konsthantverk med en stor bredd gällande både stilar, tekniker och material. Målet är att skapa en årligt återkommande konstrunda som alltid går av stapeln den första helgen i september.

Gamla Hospitalet lockade många besökare

Gamla Hospitalet i Jönköping är en av hållpunkterna för helgens konstrunda. I byggnaden får man njuta av konst från 8 olika konstnärer. Endast en halvtimme efter öppning har Gamla Hospitalet besökts av närmare hundra besökare. 

Silvana är en av helgens konstnärer och hennes signum är ansikten och kvinnokroppen. Hon beskriver sin konst som abstrakt där det är känslorna som som styr vad som hamnar på duken.

- Jag låter stundens känslor styra penseldragen, säger Silvana.

Hon vill ge en stor eloge till arrangörerna bakom arrangemanget och påpekar att det borde ha skett tidigare i en stad som Jönköping.

Äntligen en konstrunda!

- Äntligen! Det är helt fantastiskt med en konstrunda, säger Sarah Billengren, konstnär. Det är roligt att få vara med på premiäråret och få träffa så mycket spännande konstnärer och hantverkare.

Sarah berättar att konsten har en meditativ funktion för henne. Hon beskriver sin konst som spirituell.

- En snar lina mellan realistiskt och dröm. Jag tycker om att måla människor i magiska skogar och jobbar mycket med känslointryck. 

- Jag tror att alla människor har mycket känslor som de behöver få ut. Måleriet är en av mina kanaler.

"Alla är så positivt inställda"

Linda Munksjö visar upp tavlor och silversmide i i sin utställning. Hon beskriver sin konstnärsstil som kontrastrik, grafisk och färgmässig. Hon tycker att konstrundan är en fantastisk möjlighet att kunna nätverka med andra konstnärer och hantverkare. 

- Alla är så positivt inställda och det känns roligt att det ska fortsätta kommande år, säger Linda.

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen