Kommun

Klimatveckan: Vita jular kan bli ett minne blott

Klimatveckan: Vita jular kan bli ett minne blottKlimatveckan: Vita jular kan bli ett minne blott bild nr 2Klimatveckan: Vita jular kan bli ett minne blott bild nr 3Klimatveckan: Vita jular kan bli ett minne blott bild nr 4
Klimatveckan: Vita jular kan bli ett minne blott bild nr 6Klimatveckan: Vita jular kan bli ett minne blott bild nr 7Klimatveckan: Vita jular kan bli ett minne blott bild nr 8

Klockan 12 på tisdagen invigdes Klimatveckan av Anneli Wirtén, vikarierande landshövding, i Residenset i Jönköping. Klimatveckan har funnits sedan 2014 och arrangeras av Klimatrådet, vars syfte är att vara en samordnande och pådrivande kraft i länets arbete för att förverkliga länets vision Plusenergilän år 2050.

I år är Klimatveckan mer innehållsrik än någonsin och nästa tisdags Klimatkonferens är fullbokad med 780 besökare, vilket är nytt rekord. Frida Moberg, som arbetar med klimatanpassning, kommer att hålla i två seminarium under Klimatveckan, ”Är du redo för KlimasGis” och ”Förbered för Värmebölja”.

LÄS MER: Rekordstort intresse för Klimatveckan

LÄS MER: Astronout kommer till Jönköping

- Klimatanpassning innebär att man jobbar med att anpassa samhället till de klimatförändringar som vi inte kan motverka. Om vi inte gör något åt de växthusgasutsläpp som sker varje dag kommer Jönköping år 2050 att se helt annorlunda ut, säger Frida Moberg.

Så här ser det ut idag
Som det ser ut i dag stiger Vättern med 1 millimeter per år pågrund av landhöjningen i den norra delen. Vid skyfall blir det översvämningar i flera delar utav Jönköpings innerstad. Se de röda prickarna på bilden:


Så här skulle det se ut 2050
År 2050 kommer de extrema skyfallen att öka både i omfattning och antal. Det innebär att hela Jönköpings innerstad, hela Kålgården, hela Gamla Flygfältet och en bra bit bort på Liljeholmen skulle bli översvämmade.

Bruna, slaskiga vintrar
Den ökande lufttemperaturen är ytterligare ett stort klimatproblem. I dag har vi en årsmedeltemperatur på cirka 6 grader. År 2050 beräknas årsmedeltemperaturen ha stigit med 2 grader och till år 2100 med 5 grader.

- Det innebär att det kommer bli bruna, slaskiga vintrar där skridskoåkning endast förekommer inomhus, säger Anneli Wirtén, vikarierande landshövding.

Även sommaren kommer att förändras. Avdunstningen ökar, sjöar blir torrlagda, dricksvattnet minskar och nya sjukdomar och parasiter uppkommer.

Ökad temperatur innebär att fler dör
- Idag har Sverige en optimaltemperatur på 12-13 grader. Men för varje ökad grad ökar dödligheten hos oss människor med 1 procent. Vi måste jobba för att stoppa detta, säger Frida Moberg. 

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen