Sport Jönköping

Har tränat NFL- och NHL-stjärnor – nu hjälper han Jönköping Spartans

Har tränat NFL- och NHL-stjärnor – nu hjälper han Jönköping SpartansHar tränat NFL- och NHL-stjärnor – nu hjälper han Jönköping Spartans bild nr 2

Det började med att lära tre pojkar från Arizona att simma. En kort tid senare tränade Kristian Thalin världsstjärnor i både NFL och NHL. Nu hjälper 30-åringen Jönköping Spartans damlag bli redo inför den kommande säsongen.

Kristian Thalin hade alltid drömt om att få bo i USA. Och när den nu 30-årige Landsbro-killen avslutat sin utbildning till idrottslärare gick flyttlasset till den amerikanska delstaten Arizona.

Thalin jobbade där som Au-Pair åt en familj med tre pojkar. Och efter ett förslag från familjens pappa kom Thalins karriär att ändras rejält.

– Han sade att ’’jag är jätteorolig för att någon av dem kommer drunkna’’. Det är den vanligaste dödsorsaken i hemmet där, säger Thalin.

– Så han sade ’’lär du mina kids att simma kommer vi göra det till en väldigt trevlig upplevelse för dig. Du kommer kanske inte få den här klassiska au-pair-upplevelsen utan vi gör det lite schysst. Jag kliar din rygg om du kliar min’’.

Utvecklingen i simbassängen gick fort för de tre pojkarna. En av dem blev så pass bra att han snart vann en tävling för 10-åringar. Då fick en lokal skola upp ögonen för Thalin och erbjöd honom en roll i tränarstaben för skolans simlag.

En sak ledde till en annan och snart var han en del i ett assisterande fystränarteam för NFL-laget Arizona Cardinals.

– Där lärde jag mig mycket om amerikansk fotboll och hur man tränar spelarna. Det handlar mycket om fysträning, säger Thalin.

Därefter hamnade Thalin hos den ansedda fystränaren Mike Boyle. Thalin flyttade från Arizona till Boston och fick träna världsstjärnor i Boston Bruins och New England Patriots.

Men Thalins USA-vistelse var inte över.

Resan gick vidare till Las Vegas där Landsbro-killen blev fystränare för MMA-stjärnan Christopher ’*Chris the Kiss’’ Spang.

Nu bor Thalin åter i Sverige. Men den amerikanska fotbollen har han inte lämnat bakom sig.

Under hösten och vintern kommer han hjälpa Jönköping Spartans damlag bli redo inför den kommande säsongen genom en styrketräning som i första hand fokuserar på de skadeförebyggande delarna.

Därefter gäller det att bygga upp spelarna så att de både kan ta och ge tacklingar, säger Thalin.

– Det är en riktigt häftig sport och jag brinner enormt mycket för att jobba med atleter. Sedan är det några tjejer som har landslagsuppdrag. Jag tycker om att jobba med talanger på det sättet, säger Thalin.

Och att det blev just ett tränaruppdrag för Spartans är egentligen inte så konstigt.

– Jag tycker att båda Hilda (Bergström, grundare och spelare) och Fredrik (Bengtsson, huvudtränare) är ganska osvenska i sitt tänk och det gillar jag. Jag har mycket erbjudande så jag får handplocka det jag gör. Men jag känner att det här var något som var utanför ramen i det svenska, säger Thalin.

Den här artikeln har även publicerats på JKPGLive.se.

LÄS MER: NFL-meriterad tränare till Jönköping Spartans

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen