Sport Motorsport Taberg

Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport

Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsportFrån Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 2Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 3Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 4
Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 6Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 7Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 8Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 9
Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 11Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 12Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 13Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 14
Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 16Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 17Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 18Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 19
Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 21Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 22Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 23Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 24
Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 26Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 27Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 28Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 29
Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 31Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 32Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 33Från Japan till Taberg – de tävlar i publikfriande motorsport bild nr 34

Drifting är världens snabbast växande motorsport. Och hos SHRA Jönköping i Taberg finns flera licensierade förare. 
   – Det låter mycket och går fort, säger föraren Tim Fredriksson.

På en gårdsplan bara ett stenkast från café Rosetten i Taberg står en grupp människor intill tre sportbilar. 

Samtliga sysslar med bilsporten drifting och tillhör klubben SHRA Jönköping. Men även om bilarna och dess förare skulle kunna vara hämtade från filmserien The Fast and the Furious kunde inte detta varit längre från sanningen. 

– Det finns ett fåtal som har mycket sponsring. Men för de här grabbarna blir det inte många utekvällar, knappt någon alkohol eller sådana saker. De som håller på lägger energin på det här. De är principfasta, säger Urban Fredriksson, ledamot i SHRA och driftingansvarig vid Smålands Bilsportförbund. 

– Du får räkna med 200 000 upp till 500 000 i byggkostnad för en bil. 

SHRA Jönköping har funnits sedan 80-talet. Då var det främst dragracing som gällde. Men under de senaste åren har klubben gjort en medveten satsning på drifting. 

Sporten kommer ursprungligen från Japan och är den just nu snabbast växande motorsporten i världen. 

Drifting är en utslagstävling där det gäller för förarna att följa en tilltänkt linje så snabbt som möjligt. En trio bedömare ger sedan varje förare poäng beroende på hur bra de kört. 

– Det här är avancerad precisionskörning, säger Kennet Ericson, ordförande i SHRA som i dag har 26 licensierade driftingförare. 

Urban Fredriksson fyller i: 

– Det största problemet vi har är att man blandar ihop driftingen med en 740 som åker omkring och sladdar i en rondell. Tävlingsformen är helt annorlunda.

I Sverige tävlas det i två drifting-klasser. I den högsta kör två bilar åt gången och möts i två heat där vinnaren avancerar till nästa omgång. 

– Det ser väldigt häftigt ut. Det låter mycket och det går fort. Det är något speciellt med när det är så mycket show, säger Tim Fredriksson, en av SHRA:s förare som tävlar i den högsta driftingklassen. 

Samtidigt tycker motorentusiasterna att de är missförstådda. 

Många ser motorsporten som en högljudd miljöbov. Men så är inte fallet, säger Ericson. 

– Vi jobbar nu för att bli miljöcertifierade. Vi har tagit kontakt med Jönköpings kommun för att bli miljöcertifierade, säger Ericson. 

SHRA ingår i Smålands bilsportsförbund som i sin tur är en del av Svenska bilsportförbundet. Och just Svenska bilsportförbundet är ett av tre nationella förbund som fått en miljöcertifiering av det internationella motorsportförbundet FIA.

Men drifting är inte det enda som klubben kommer satsa på framöver. Det kommer även göras en betydande satsning på virtuell bilsport, säger Ericson. 

–  Det tror vi kommer locka unga människor. Vi ska locka bort dem från tv-soffan till racerstolen och vidare ut på banan. Det är en del i vår filosofi och strategi, säger Ericson. 

LÄS MER: Nord på pallen med Kunglig glans

Den här artikeln har även publicerats på JKPGLive.se.

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen