Folk

Elvaåring från Habo bakar Sveriges godaste kladdkaka

Elvaåring från Habo bakar Sveriges godaste kladdkaka

Linus Brusberg, 11 år, från Habo är en av finalisterna i den elfte upplagan av Kladdkakeracet. Finalen går av stapeln under Bak- & Chokladfestivalen i Stockholm nästa helg.

Kladdkakeracet arrangeras av Arla och riktar sig till barn och unga mellan 10 och 14 år som får göra upp om vem som bakar Sveriges godaste kladdkaka.

Linus Brusberg läste om tävlingen på baksidan av ett mjölkpaket och kände att han måste ta chansen och vara med. Bland 150 bidrag från hela Sverige blev Linus kladdkakevariant, med kaffe och chokladganache, utvald bland sex finalister. 

- Jag hoppades att jag skulle gå vidare i tävlingen och det var jobbigt att vänta på svar. Jag blev jätteglad när de ringde, säger Linus till Jmini.

Final inför jury och publik

Finalen är under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan i Älvsjö på lördag den 8 oktober. Där kommer Linus att få baka sin kladdkaka live inför en jury och publik. Finalen är uppdelad i två spännande 30-minutersomgångar med tre deltagare i respektive omgång. Motståndarna bjuder bland annat på Lakritskladdkaka med karamelliserade mandlar och flingsalt och Blåbärskladdkaka med vit choklad och kardemumma. Juryn består av representanter från Arla och Bak- och Chokladfestivalen samt förra årets vinnare av Kladdkakeracet, Zack Aujalay.

- Jag gillar inte att stå på scen så det är lite nervöst, säger Linus som kommer att ha hela sin familj på plats för att heja.

"Jag hoppas att jag vinner"

Vinnaren av Kladdkakeracet kommer att få en spännande dag hos Magnus Johansson Bageri & Konditori i Stockholm och en plats i juryn under nästa års tävling.

- Jag hoppas att jag vinner så att jag kan få lära mig att göra egna biskvier. Det är det godaste jag vet och jag vill lära mig att göra egna. Sen vore det kul att få sitta i juryn nästa år. Då får jag äta jättemycket kladdkaka, säger Linus.

Dessutom får finalisterna boken Lyckas med choklad av Magnus Johansson, ett diplom, en pokal samt tävlingskläder i form av Bak- & Chokladfestivalrock, förkläde och mössa.

Vill jobba med bakning

På fritiden älskar Linus att baka och favoriterna är chokladbollar, tårtor, cupcakes och givetvis kladdkaka. Det är ingen tvekan om att det är just bakning Linus vill jobba med när han blir vuxen. Intresset kommer från hans mamma.

- Det inte från pappa i alla fall. Han kan inget om bakning, säger Linus och skrattar.

Fakta

Linus kladdkaka med kaffe och chokladganache:

10 bitar

½ dl kokosflingor
100 g smör
2 ägg
2½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
5 msk kakao
1 msk vaniljsocker
1 krm havssalt
3 msk starkt kaffe 

Chokladganache:

100 g mörk choklad
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 dl nötkräm, t ex nutella
50 g smör
1 liter jordgubbar

Eventuellt glass 

Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter med kokos. Smält smöret och blanda ner ägg och socker, häll i en bunke. Blanda de torra ingredienserna och rör i smeten. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min. Låt svalna.

Chokladganache:

Hacka chokladen. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull, låt koka ca 15 min på medelvärme. Rör ner nötkräm och smör i smeten. Häll ganachen över kakan och låt kallna. Dela jordgubbarna och fördela över kakan och server gärna med glass.

175° över- och undervärme

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen