Charterresan som blev ett skolprojekt i Gambia

Charterresan som blev ett skolprojekt i GambiaCharterresan som blev ett skolprojekt i Gambia bild nr 2Charterresan som blev ett skolprojekt i Gambia bild nr 3Charterresan som blev ett skolprojekt i Gambia bild nr 4
Charterresan som blev ett skolprojekt i Gambia bild nr 6Charterresan som blev ett skolprojekt i Gambia bild nr 7Charterresan som blev ett skolprojekt i Gambia bild nr 8Charterresan som blev ett skolprojekt i Gambia bild nr 9
Charterresan som blev ett skolprojekt i Gambia bild nr 11Charterresan som blev ett skolprojekt i Gambia bild nr 12Charterresan som blev ett skolprojekt i Gambia bild nr 13Charterresan som blev ett skolprojekt i Gambia bild nr 14
Charterresan som blev ett skolprojekt i Gambia bild nr 16Charterresan som blev ett skolprojekt i Gambia bild nr 17

Charterresan till Gambia tog en oväntad vändning för familjen Wetterö. Efter ett besök på en fattig skola startade familjen en insamling för att rusta upp byggnaden. Idag är familjen engagerad i flera välgörenhetsprojekt i landet. 

2012 åkte familjen Wetterö på en charterresa till Gambia för att sola och bada. Eftersom att Håkan och hans fru Jenny arbetar som lärare var de intresserade av att besöka en av skolorna i landet. De kom i kontakt med en turistguide vid namn Demba Diouf som tog med familjen till en lågstadieskola, för tjejer och killar, i en av byarna utanför staden Serrekunda. Men familjen möttes av något helt annat än vad de hade väntat sig. Skolan, som vid den tidpunkten tog emot 80 elever, liknade mer en koja än något annat.

- Skolan var byggd av plåtar och pinnar som satt ihop av snören, berättar Minna Wetterö, en av döttrarna i familjen.

- Skolan påminde om de kojar man kan se barn bygga på skolgårdarna, fyller Håkan i.

Startade en insamling

När familjen kom hem från sin resa började de genast att samla in pengar för att kunna rusta upp skolan. En hel del pengar har tagits från egen ficka, men insamlingar har även kunnat ske med hjälp av vänner som har ställt upp på olika sätt. Bland annat har man anordnat Zumba-pass och föreläsningar till förmån för insamlingen.

El, vatten och ny inredning till skolan

Efter ett halvår skickade familjen ner de pengar som samlats in och skolan kunde börja byggas upp. Sedan dess har familjen skickat i snitt 1000 kronor i månaden för att skolan hela tiden ska kunna utvecklas. Pengarna har bland annat bidragit till att skolan har fått el, vatten och ny inredning så som skolbänkar. Familjen har kunnat följa arbetet genom bilder som deras kontakt på plats, Demba, har skickat till dem.

I april i år återvände familjen Wetterö till Gambia för att besöka skolan igen. Det blev ett känslosamt möte. En stor överraskning för familjen var att skolan hade döps om till Wetterö nursery school och klassrummen var döpta efter syskonen i familjen. Dessutom hade skolan numera plats för 150 elever vilket nästa är en fördubbling sedan tidigare.

Nya solceller för en by

Sedan ett par veckor tillbaka har syskonen i familjen Wetterö valt att ta projektet ett steg längre.

- Jag och Minna fastnade väldigt mycket för byn när vi var i Gambia och vi kom nära familjerna som bodde där, berättar Isac.

Syskonen har ingen exakt siffra på hur många människor som bor i byn, men det rör sig om några hundra på en väldigt liten yta. Isac beskriver hur en man i byn stolt visade upp sitt hem för dem, sist de besökte Gambia. Mannens kök bestod av tre stenar och en bucklig gryta, duschen var en pet-flaska och toaletten ett hål i marken.

Nu vill syskonen tillsammans med ett gäng vänner samla in pengar till nya solceller till byn.

- Under två veckor har vi fått in 15 000 kronor och för att täcka hela byn behövs 35 000 kronor, säger Isac.

Insamlingen har promotats stenhårt på sociala medier och Isac har gjort en film om byn. Den 25 oktober åker syskonen och deras vänner ner till Gambia för att köpa solceller till byn.

Hela familjen återvänder till Gambia i april nästa år.

- Det här har verkligen blivit en del av vårt liv, säger Isac.

- Det behövs inte så mycket för att göra stor skillnad, säger Håkan. 

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen