Kultur

Hyllat verk blir föreställning – premiären slutsåld

Hyllat verk blir föreställning – premiären slutsåldHyllat verk blir föreställning – premiären slutsåld bild nr 2Hyllat verk blir föreställning – premiären slutsåld bild nr 3Hyllat verk blir föreställning – premiären slutsåld bild nr 4
Hyllat verk blir föreställning – premiären slutsåld bild nr 6Hyllat verk blir föreställning – premiären slutsåld bild nr 7Hyllat verk blir föreställning – premiären slutsåld bild nr 8Hyllat verk blir föreställning – premiären slutsåld bild nr 9
Hyllat verk blir föreställning – premiären slutsåld bild nr 11Hyllat verk blir föreställning – premiären slutsåld bild nr 12Hyllat verk blir föreställning – premiären slutsåld bild nr 13Hyllat verk blir föreställning – premiären slutsåld bild nr 14

På fredag förvandlas Braheteatern till en strand, på en öde ö, där åtta barn spolas i land efter en flygplanskrasch i havet. Det är ett gäng ungdomar som helt på egen hand har satt ihop föreställningen Flugornas herre.

På fredag är det premiär för Flugornas herre på Braheteatern i Jönköping, en föreställning baserad på den brittiske nobelpristagaren William Goldings mest hyllade verk. Det är ett gäng ungdomar på 14 till 18 år som helt på egen hand har komponerat ihop allt från bearbetning av manus och regi till scenografi och kostymer.

– Bland annat har vi hällt tre ton sand på scengolvet för att bygga en strand, berättar Erik Uggla.

En lek som spårar ur

Föreställningen Flugornas herre handlar om åtta barn som hamnar på en öde ö efter en flygplansolycka. Det finns inga vuxna på ön och barnen måste därför bygga upp ett nytt samhälle på egen hand.

– Det blir snabbt konflikter, vilket inte är så konstigt. De är ju bara barn. Man kan säga att det är en lek som spårar ur.

Erik spelar Piggy, den enda killen i gruppen. Han beskriver sin rollkaraktär som en outsider som har svårt att samspela socialt.

Råd och stöd från Vulkanteatern

Under arbetets gång har ungdomarna haft stöd från Vulkanteatern. De har alla flera års erfarenhet av skådespeleri men det här är första gången de sätter upp en föreställning helt på egen hand.

– Man glömmer bort hur mycket det är att göra, men jag tycker att vi har lyckats jättebra. För ett år sedan kunde nog ingen tro att vi skulle nå så här långt.

Premiären slutsåld

Sammanlagt kommer fyra föreställningar att ges under helgen, den 21-23 oktober.

– Det känns alltid lite nervöst inför en premiär men jag tror att det kommer att bli succé. Premiären på fredag är redan slutsåld.

Erik tycker att föreställningen vänder sig till alla.

– De flesta har ju läst boken i skolan. Den är väldigt uppskattad. Vi ger den en ny vinkel bland annat genom att vara nästan bara tjejer.

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen