"Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi"

"Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi""Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi" bild nr 2"Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi" bild nr 3"Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi" bild nr 4
"Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi" bild nr 6"Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi" bild nr 7"Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi" bild nr 8"Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi" bild nr 9
"Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi" bild nr 11"Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi" bild nr 12"Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi" bild nr 13"Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi" bild nr 14
"Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi" bild nr 16"Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi" bild nr 17"Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi" bild nr 18"Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi" bild nr 19
"Himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi" bild nr 21

I utkanten av Ekhagen, i en rofylld och naturskön omgivning, samlas varje vecka en av Jönköpings största motorklubbar, Roadlegends, för traditionell onsdagsfika. När Jmini kommer har de första välpolerade amerikanarna precis parkerats utanför klubblokalen.

Utifrån ser klubblokalen ut som en modernistisk byggnad med strama raka linjer, byggd på 1960-talet. När man kliver in möts man av motsatsen. På väggarna samsas bilder på amerikanska rockikoner och restauranger med foton på klassiska matställen från Jönköping, som var givna mötesplatser för motorfolket för några decennier sedan - Fyrkanten, Parkgrillen och O´Briens.

"Att umgås och ha skoj"
Föreningen, som bildades 2004 av Ronny och Annelie Jonsson samt bortgångna Lillus Pettersson och hans fru, hade ett lika enkelt som kärnfullt motto som fortfarande präglar föreningen: ”att umgås och ha skoj”. 

– Det hela började som en kul grej med bara några få bilar, men klubben växte snabbt och nu är vi en förening med 138 familjer, säger Ronny "Gädda" Johansson, som är President i klubben.

Just den familjära stämningen är något man slås av när man kliver in i klubblokalen, som har döpts till ”Mottogåden”. I köket bryggs det kaffe och några av medlemmarna har gjort uppskattade tunnbrödsrullar. På kvällens onsdagsfika är det ett fyrtiotal medlemmar som har kommit och det märks att det är en sammansvetsad förening. Det blir omedelbart ett högt sorl av skratt, samtal och hjärtligt smågnabb.

Nya unga medlemmar på väg in
Den övervägande delen av medlemmarna i övre medelåldern, men bland borden sitter också en del yngre. Enligt Danne har klubben medlemmar från 18 år upp till över 70. När Jmini ställer frågan om den amerikanska livsstilen är på väg att dö ut dementeras det bestämt av Ronny och flera andra medlemmar.

– Nej, det är tvärtom. Det finns en bra tillväxt. Intresset ökar bara mer och mer. Nu börjar våra barn bli gamla och då köper de också bilar.

Men det är inte gratis med en bil?
– Så är det, men det beror på vad man köper för bil. Det spelar ingen roll om du spelar golf eller kör motorcykel. Allt kostar.

Trots att det är lågsäsong för bilåkande har klubben ett omfattande aktivitetsprogram.

– Det händer något hela tiden. Vi har after works, luciafester, julbord, ölbowling och onsdagsfika.

Sommaren är höjdpunkten
Träffarna i klubblokalen i all ära, men den riktiga glädjen infinner sig under sommarsäsongen när karavanåkande och bilträffarna avlöser varandra.

– Nu under hösten och vintern är det lite lugnare, men resten av året är det något varje helg som du kan åka på. Då åker vi karavan till olika träffar och parker som Gubbakulan, Ekåsen, Björnholmen ellr drar iväg till exempelvis Falkenberg, Västerås, Gislaved och Värnamo, säger Ronny.

Nostalgin och kärleken till svunna tider är något som präglar er starkt. Nu har ju Jönköping mer eller mindre förlorat sina klassiska landmärken. Vart åker ni idag om ni vill få lite nostalgi i stan?

– Det skulle vara Västra torget i så fall. Där finns ju Smirres, säger Ronny och skrattar, men blir snabbt allvarlig.

– Det är riktigt ”träligt” att hela stan börjar försvinna. Det går ju knappt att köra bil i stan längre. Enda stället som finns för motorfolk är ju A6, men dit åker bara ungdomarna för att ”gasa”.

När Jmini lämnar onsdagsfikat kommer en medlem fram som vill sammanfatta känslan av att tillhöra Roadlegends.

– Det här är rena himmelriket för oss som älskar amerikanare och nostalgi.

 

Fakta

Namn: Roadlegends
President: Ronny "Gädda" Johansson
Grundades: 2004
Klubblokal: Mottogården utanför Ekhagen
Hemsida: Roadlegends.se
Antal medlemmar: 138 familjer

 

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen