Blåljus

Därför behöver du inte vara rädd för clowner

Därför behöver du inte vara rädd för clowner

Väldigt få av den senaste tidens clownobservationer har lett till polisanmälningar. I vissa fall har det rört sig om så kallade "fantomclowner", som aldrig kunnat bekräftas. I andra om observationer som varit uppenbart felaktiga.

På sistone tycks hysterin gällande personer som klär ut sig till clowner ha avtagit. Annat var det för några veckor sedan, då polisen tog emot samtal om påstådda clownobservationer i parti och minut.

Men hur många av alla observationer har egentligen lett till polisanmälningar? Väldigt få, enligt polisens presstalesman Fredrik Kliman.

I Jönköpings län tror han inte någon observation varit konstaterat brott. Men han vill ändå betona att fenomenet skapat problem, inte minst för polisen.

– Det är solklart att det tagit mycket av polisens resurser med alla dessa clownobservationer. Så till vida är det helt i onödan med en massa tid och resurser och rädsla som har spridits. Och det är nog så allvarligt, även om det inte blivit så många anmälda brott av det, säger Kliman.

I vissa fall har observationerna dessutom varit uppenbart felaktiga. I Gottsunda utanför Uppsala rapporterades exempelvis att polisen fått samtal om en clown med kniv. Det här visade sig senare vara en person iklädd en färgglad sjal, uppger programmet Medierna i Sveriges Radio.

LÄS MER: Påstått clownbråk var falsklarm

Trenden med observationer av så kallade skräckclowner startade i USA i somras och spred sig därefter till andra länder i september och oktober. Enligt den amerikanska folklivsforskaren och författaren Benjamin Radford är det två fenomen som ligger bakom. Det ena är spridningen via olika medier.

– Folk ser de här bilderna, de här videoklippen online och säger "Det där skulle jag kunna göra". Det är ett slags social smitta där folk får idéer från nyhetsmedier och sociala medier, säger han till Medierna.

Men samtidigt sprids även en mängd rykten som aldrig blir bekräftade, så kallade "fantomclowner".

– Det är en myt, det är en bluff, det är inte på riktigt. Men i det allmänna medvetandet kan dessa två inte skiljas åt. Folk kan inte avgöra skillnaden.

Enligt Radford är det en växelverkan mellan de här två fenomenen som skapat den senaste tidens clownhysteri. Rädslan för clowner är med andra ord helt obefogad i de flesta fall.

LÄS MER: Fem saker du ska göra om du möter en skrämmande clown

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen