Invigning av nytt torg i Atollen

Invigning av nytt torg i AtollenInvigning av nytt torg i Atollen bild nr 2Invigning av nytt torg i Atollen bild nr 3Invigning av nytt torg i Atollen bild nr 4
Invigning av nytt torg i Atollen bild nr 6Invigning av nytt torg i Atollen bild nr 7Invigning av nytt torg i Atollen bild nr 8

Idag invigdes det nya torget Lillsjöplan i kvarteret Atollen. För ett par veckor sedan kom det tvådelade konstverket ”Moln” och ”Apans tankar” på plats som en sista pusselbit i den nya mötesplatsen. Konstnären Emma Kronvall var på plats under invigningen.

Lillsjöplan är namnet på det nya torget i Atollen. Det är uppkallat efter Lillsjön, det gamla namnet på Munksjön. Under lördagen 29 oktober invigdes torget och kommunalrådet Carin Berggren höll i invigningstalet.

– Jag hoppas att det kommer bli mycket uppträdanden och teatrar på det här torget framöver, säger Carin Berggren.

På torget finns sitthöga flak, som är tänkta att symbolisera isflak, och planteringsholmar som kan fungera som små scener eller ytor att vistas på. Gradänger i trä och betong i kvällsolsläge ger generösa ytor att umgås på ner mot vattnet och de höga belysningsmasterna ger torget en scenliknande belysning kvällstid. Det är Sydväst Arkitektur och landskap som står bakom utformningen av Lillsjöplan.

”Moln” och ”Apans tankar”

Lillsjöplans nya konstverk ”Moln” och ”Apans tankar” har gjorts av Stockholmsbaserade konstnären Emma Kronvall som också var på plats under invigningen. De mjuka formerna i hennes konstverk ger en skön kontrast till den kantiga arkitekturen som finns runt om. Den lilla apan som sitter på ett av ”isflaken” är gjord i brons och tankebubblan på dess huvud är gjord av glasfiberarmerad polyester med LED-armaturer inuti.

– Det är inte helt vanligt att kombinera klassiskt brons med plast, men jag ville gärna att tankebubblan skulle kunna lysa, berättar Emma Kronvall.

"Ta plats och väcka tankar men inte vara påträngande"

Redan i tidigt skede i skissprocessen såg hon framför sig ett konstverk som skulle fungera som ett riktmärke eller en mötesplats. Något som skulle lysa med ett milt, mjukt ljus som kunde synas långväga ifrån. Det skulle vara stort i skala men inte skrymmande eller tungt. Ta plats och väcka tankar men inte vara påträngande. Det skulle vara konstverk som trots sin storlek skulle ha den lilla skalans intimitet, känsla och närhet, beskriver hon.

Vad hoppades du att folk ska känna när de tittar på konstverken?

– Jag hoppas att man ska känna att de är som vänner i vardagen på någon sett. Något som man kan ta till sig och som bokstavligen lyser upp tillvaron, säger Emma Kronvall.

LÄS MER: Molnet och Apans drömmar ska pryda Lillsjöplan

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen