Kul att veta

Ingenjören och Mozart-fantasten bakom pizzorna på Alfred

Ingenjören och Mozart-fantasten bakom pizzorna på AlfredIngenjören och Mozart-fantasten bakom pizzorna på Alfred bild nr 2Ingenjören och Mozart-fantasten bakom pizzorna på Alfred bild nr 3Ingenjören och Mozart-fantasten bakom pizzorna på Alfred bild nr 4
Ingenjören och Mozart-fantasten bakom pizzorna på Alfred bild nr 6Ingenjören och Mozart-fantasten bakom pizzorna på Alfred bild nr 7

Muyid Hannu är maskiningenjören som helst lyssnar på klassisk musik eller följer med barnen till badhuset under sin lediga tid. Men för Jönköpingsborna är han nog mest känd som pizzabagaren bakom de goda pizzorna på pizzeria Alfred på Rosenlund. 

Muyid Hannu har drivit pizzeria Alfred på Rosenlund sedan tre år tillbaka. Men i grunden är han utbildad till maskiningenjör. Han utbildade sig i sitt födelseland Irak under 80-talet och kompletterade sedan sin utbildning med kurser när han, som 22-åring, kom till Sverige. Men olika faktorer gjorde att Hannu istället hamnade i restaurangbranschen.

– När jag kom till Sverige fick jag jobba hos bekanta inom restaurangbranschen vilket gjorde att jag blev vann vid det här yrket, säger Muyid Hannu.

1994 flyttade han till Jönköping och startade pizzeria La Cantina som han drev under tre år. Därefter tog han sitt pick och pack och flyttade till Norge där han öppnade ytterligare en restaurang. Även den drev han under tre år innan han bestämde sig för att flytta tillbaka till Jönköping.

"Det bästa med Jönköping är lugnet"

I dag bor han på Rosenlund tillsammans med sin fru och deras fyra söner. Han tycker att Jönköping är en bra stad att låta barnen växa upp i.

– Det bästa med Jönköping är lugnet.

Han berättar också att han inte har något kvar i Irak och att han inte har besökt sitt forna hemland på över 30 år.

– Det är klart att jag saknar det ibland, men det känns okej. Jag känner inte längre det landet. Det som jag växte upp i finns inte kvar.

Familjen i fokus

När Muyid Hannu är ledig är det familjen som står i fokus. Som fyrabarnspappa blir det mycket aktiviteter för just barnen under fritiden.

– Vi åker och badar eller leker på Leos lekland. Ibland tar jag med de äldre och tittar på HV71, men ofta har jag mycket att göra på restaurangen just när det är matcher.

Pizzeria Alfred har ett strategiskt bra läge när det gäller både ishockeymatcher och mässor på Elmia. Då är det ofta fullbokat på restaurangen. Tillsammans med två anställda satsar man på att alltid ge kunden det bästa bemötandet.

Vad är det bästa med att driva en pizzeria?

– Ska jag svara ärligt? Det är att man får jobba i värmen under vintern. Sedan är det inte så slitsamt på kroppen. Det är inte fysiskt tungt.

Jönköping är en kebabsås-stad

På frågan om Muyid Hannu tycker att Jönköping är en pizzastad tvekar han.

– Pizzor och kebab finns överallt. Men kebabsåsen är däremot unik för Jönköping. Så jag skulle säga att Jönköping är en kebabsås-stad. Folk åker långt för att få äta vår kebabsås.

LÄS MER: "Vill man ha en tjock pizza så fixar vi en tjock pizza"

LÄS MER: Elektrikern bakom den populära kebaben på Rhodos

LÄS MER: Är detta Jönköpings fräschaste pizzeria?

Fakta

Tio snabba:

1. Namn?

– Muyid Hannu

2. Populäraste pizzan på Alfred?

– Chevrépizza

3. Godaste ingrediensen på pizza?

– Parmaskinka och ruccolasallad

4. Pizza eller kebab?

– Pizza

5. Favoritmaträtt?

– Tacos

6. Favoritmusik?

– Mozart och Beethoven. Jag lyssnar helst på klassisk musik.

7. Sommar eller vinter?

– Vinter när jag jobbar och sommar när jag är ledig.

8. Kultur eller sport?

– Kultur

9. Favoritfilm?

– Dum och dummare

10. Favoritrestaurang i Jönköping?

– Ikeas restaurang. Jag brukar äta frukost där med familjen på helgerna.

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen