Folk

Han besteg Afrikas högsta berg på ett helt galet sätt

Han besteg Afrikas högsta berg på ett helt galet sättHan besteg Afrikas högsta berg på ett helt galet sätt bild nr 2Han besteg Afrikas högsta berg på ett helt galet sätt bild nr 3Han besteg Afrikas högsta berg på ett helt galet sätt bild nr 4
Han besteg Afrikas högsta berg på ett helt galet sätt bild nr 6Han besteg Afrikas högsta berg på ett helt galet sätt bild nr 7

Jönköpings egen motsvarighet till äventyraren Göran Kropp, nämligen Jonathan Ljungqvist, 24 år, har precis kommit hem från sin spännande resa i Tanzania där han bestigit Kilimajaro som bärare åt turister.

Bärarna vid Kilimanjaro består i vanliga fall av Tanzanias lokalbefolkning, vars uppgift är att bära klättrarnas tält, kylskåp och toaletter uppför Afrikas högsta berg för att turisterna själva ska kunna ägna sig åt själva klättringen. 2012 besteg Jonathan Ljungqvist själv det 6 000 meter höga berget som turist och han förundrades då över bärarnas tuffa situation.

LÄS MER: Så här har ingen svensk bestigit Kilimanjaro

– Jag tänkte att det hade varit coolt om jag kunde göra deras jobb, berättar Jonathan Ljungqvist.

Den 4 oktober återvände han därför till Tanzania för att ge sig på ett helt nytt äventyr tillsammans med kameramannen och vännen Kristoffer Rossgård. Den här gången skulle resan nämligen dokumenteras. Resan gjordes möjlig via Ljungqvists kontakt Nicklas Lautakoski, som är ägare av Swett, som ordnar upplevelseresor.

Trodde inte att han skulle genomföra utmaningen

När Jonathan Ljungqvist först mötte bärarna på plats var det ingen som trodde att han skulle genomföra utmaningen på riktigt.

– De trodde att jag bara skulle göra vissa delar av jobbet för att kunna fota snygga bilder.

Men Jonathan var fast besluten att fullfölja sitt äventyr. I 30 graders hetta startade han klättringen med en packning på 15 kilo. Med en turistgrupp på 13 deltagare hjälptes sammanlagt 60 bärare åt att frakta alla förnödenheter uppför berget. Jonathan Ljungqvist berättar att han många gånger tvekade på om han skulle klara att genomföra klättringen. Men hans envishet lönade sig och efter några dagar ökade han sin packning till 35 kilo. Ganska snart började lokalbefolkningen att kalla honom för brorsa.

En vanlig dag på berget

Väckarklockan ringde klockan 06.00 på morgnarna och dagarna startades alltid med dans tillsammans med bärarna för att skapa en positiv känsla inför vandringen. Sedan hjälptes alla bärare åt att packa ihop tälten och försäkra sig om att alla turister mådde bra. Därefter var det dags för frukost innan klättringen startade klockan 08.00. Bärarna höll ett betydligt högre tempo än turisterna för att hinna rigga upp inför lunch vid nästa hållplats innan de andra kom fram.

– Vi bärare tog oss mellan stationerna på fem timmar medan de andra klättrade samma sträcka på åtta timmar. Så vi höll ett väldigt högt tempo.

Dagarna avslutades med gemensam sång och dans för att sedan krypa ner i de varma sovsäckarna innan nattens bitande kyla slog till.

Sammanlagt tog bergsbestigningen åtta dagar upp och ner. Jonathan genomförde klättringen två gånger under sin resa, med en vilodag emellan.

Vad säger dina föräldrar om dina äventyr?

– Det är lite delade meningar. Men nu senast sa de ”en månad bara, det är ju inte så farligt”.

Var resan som du trodde att den skulle bli?

– Ja, det var det faktiskt. Kroppen kunden tackla höjden väldigt bra.

Vilken var den största utmaningen?

– Det var när en av turisterna blev dålig under vandringen och jag och en annan var tvungna att bära ner henne för berget. Jag var så fokuserad på att hon skulle får i sig vätska och glömde helt bort mig själv. Det slutade med att jag själv fick solsting och vätskebrist.

Motivationsföreläsningar

När Jonathan Ljungqvist inte är på resande fot föreläser han en hel del.

– Jag hoppas att jag ska kunna inspirera folk att göra liknande saker. Jag själv kommer hålla på så länge jag tycker att det är kul. Jag har tur som har en väldigt stöttande flickvän. Hon brukar följa med i etapper på mina olika resor.

Nu har Jonathan Ljungqvist och vännen Kristoffer Rossgård även planer på att försöka sälja dokumentärfilmen från resan till SVT.

– Annars får det bli en riktigt bra Youtube-film.

Nya äventyr på gång

Jonathan Ljungqvist har knappt hunnit landa i Sverige förrän planerna på nästa äventyr börjat gro.

– Det är lika bra att passa på. Jag vill leva livet till max.

Fortsättning följer.

LÄS MER: Jonathan är Sveriges största äventyrare

LÄS MER: Äventyrsduon sätter världsrekord i Australien

LÄS MER: Jonathan åkte rullskidor genom stekheta Australien

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen