Affärer Företagsnytt

Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna

Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarnaHär är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 2Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 3Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 4
Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 6Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 7Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 8Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 9
Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 11Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 12Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 13Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 14
Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 16Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 17Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 18Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 19
Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 21Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 22Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 23Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 24
Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 26Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 27Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 28Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 29
Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 31Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 32Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 33Här är doldisbolaget från Jönköping som utmanar börsjättarna bild nr 34

Genom förvärvet av Natumin Pharma har börslistade Jönköpingsbolaget Medica Nord tagit ett avgörande kliv framåt i sin utveckling. Nu väcker företagets patentplattform intresse från flera läkemedelsjättar. Jmini/Jaffärer bjöds in för en exklusiv visning av den toppmoderna fabriksanläggningen i Habo.

I våras blev Natumin Pharma i Habo uppköpt av Jönköpingsbolaget Medica Nord. Förvärvet innebar att Medica, som är listat på NGM-börsen, fick tillgång till egen tillverkning och export av en rad hälsorelaterade produkter.

– Vi ser oss själva just nu som ett komplett bolag, säger Andreas Skiöld, vd för Medica Nord.

LÄS MER: Så ska Medica Nord dubbla sin omsättning

Natumin Pharma är ett forsknings- och utvecklingsbolag med egen tillverkning i Habo. Med förvärvet av bolaget medföljde även en rad patent på hälsoprodukter. I den delen ser Skiöld en stor tillväxtpotential.

– Vi har många stora läkemedelsbolag som är intresserade av våra patent, säger han.

Habobon Skiöld, som nyligen efterträdde Jakob Johansson som vd, var tidigare ekonomichef (CFO) på Natumin Pharma. Nyligen rekryterades Emil Svahn från Grant Thornton som ny CFO i bolaget.

– Emil har de perfekta kvalifikationerna. Han kommer jobba med att strukturera upp ekonomiavdelningen och administrationen mellan de olika bolagen.

Sammantaget har Medica Nord nu cirka 45 anställda. De allra flesta är verksamma i Jönköping och Habo.

En nyckelperson inom Natumin Pharma är skotten Erin Worrall, som i dag är vice vd. Han upptäckte företaget av en slump 2013 när han råkade passera Habo.

Worrall, som har en svensk fru, skickade in en spontanansökan precis samtidigt som bolaget tänkt söka en ny chef för forskning och utveckling. Med sin doktorsexamen från Edinburghs universitet sitter skotten på en gedigen kunskap inom företagets område, berättar Skiöld.

– Han har renodlat och kommersialiserat patentplattformen och visat dess styrkor för internationella aktörer, säger han.

Enligt Skiöld är det svårare att nyrekrytera personer på forsknings- och utvecklingssidan med erfarenhet från läkemedelsbranschen. Det är en av nackdelarna med att ha huvudsäte i Jönköpingsregionen, där den rätta typen av utbildning saknas.  Just nu är bolaget på jakt efter två produktutvecklare.

Ändå tror inte Skiöld det är aktuellt att flytta verksamheten någon annanstans. En anledning till det är att Natumin Pharma investerat oerhört mycket pengar i anläggningen i Habo.

Den 5 000 kvadratmeter stora byggnaden består dels av ett laboratorium, där nya produkter testas fram. Men den största delen utgörs av en fabrik för tillverkning av både tabletter och flytande hälsovårdsprodukter.

Allt som produceras i anläggningen genomgår rigorösa kvalitetskontroller, både av företagets egna anställda och av externa kontrollinstanser som Läkemedelsverket och de stora läkemedelsbolagens egna kontrollanter. Enligt Skiöld har det här också lagt grunden för bolagets framgångar.

– Det handlar väldigt, väldigt mycket om kvalitet, säger han.

LÄS MER: Efter monsterdealen – här lämnar USA-miljardärerna Jönköping

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen