Kul att veta

Grattis till alla fantastiska pappor

Grattis till alla fantastiska pappor

Den andra söndagen i november är här, det vill säga den dagen då alla pappor uppmärksammas lite extra. Ett kommersiellt jippo tycker kanske någon. Årets viktigaste dag tycker kanske någon annan. Här bjuder vi på lite kuriosa kring högtidsdagen.

Fars dag tillhör en av våra högtider som saknar religiös grund och som ofta kritiseras för att vara kommersiell. Liksom många andra högtider i Sverige har Fars dag skapats efter en amerikansk förebild.

Den kom till Sverige redan 1931 med Mors dag som kommersiell förebild. 1949 bildades en nordisk kommitté av köpmän med syfte att verka för sedens spridning, vilket antyder handelns ekonomiska värdering av högtider. Även massmedier och skolor hade en viktig del i att sprida högtidsdagarna. Barn uppmuntras till exempel att på skoltid tillverka gratulationskort till sina föräldrar.

"Onödigt fjäsk"

Många äldre var, till en början, negativt inställda till högtiden och kallade den bland annat för ”onödigt fjäsk”. I olika perioder har högtiderna även kritiserats för att hylla den konservativa värden, men också för att de utesluter barn som saknar föräldrar.

Idag är det vanligt att Fars dag firas med morgonuppvaktande med kaffe, tårta, blommor och en present.

Enligt Nordiska muséet är slipsen den vanligaste farsdagspresenten.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen