Kul att veta

Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade

Tårtkalas när klassiska fiket jubileradeTårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 2Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 3Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 4
Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 6Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 7Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 8Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 9
Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 11Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 12Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 13Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 14
Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 16Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 17Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 18Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 19
Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 21Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 22Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 23Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 24
Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 26Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 27Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 28Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 29
Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 31Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 32Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 33Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 34
Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 36Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 37Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 38Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 39
Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 41Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 42Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 43Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 44
Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 46Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 47Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 48Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 49
Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 51Tårtkalas när klassiska fiket jubilerade bild nr 52

Malmborgs konditori i Jönköping firade 30 år igår. Det uppmärksammades med bland annat tårta och kaffe för 9 kronor.
   – Det är vad en kopp kaffe kostade när Malmborgs konditori öppnade för 30 år sedan, säger Gustaf Stenkula, ägare till Malmborgs konditori.

Sedan 20 år tillbaka har det populära konditoriet på Hovrättstorget drivits av paret Gustaf Stenkula och Victoria Stenkula. Men Malmborgs historia sträcker sig längre tillbaka i tiden än så. 1986 slogs dörrarna till konditoriet upp för första gången och sedan dess har det dagligen levererats färskt bröd och bakverk till Jönköpings invånare.

I torsdags firade man 30 år och alla var välkomna in i värmen för att avnjuta tårta och bakelser till rabatterade priser.

Kärleken till bröd och bakverk

Att driva ett konditori kräver arbete dygnet runt. Gustaf Stenkula berättar att det är hans kärlek till bröd och bakverk, skaparglädjen och möjligheten att få jobba med händerna som har gjort att han har orkat hålla igång i alla år.

Nu hägrar julruschen, årets mest hektiska tid för en konditor, men det är inget som bekymrar Gustaf Stenkula.

– Det är härligt med högt tempo. Då trivs jag som bäst.

Stor skillnad sedan starten

Det har hänt en hel del sedan starten för 30 år sedan. Till en början bestod Malmborgs konditori även av en butik där folk kunde köpa med sig fikabröd hem. Men fikakulturen har ändrats mycket under de senaste tio åren och nu mera fungerar konditoriet som ett vardagsrum där folk träffas för att umgås och fika.

– Det är sällan folk köper med sig fikabröd hem idag. Det är nog den största skillnaden.

Bra med konkurrens

Det höga utbudet av caféer i Jönköping är snarare en fördel än en nackdel för konditoriet menar Gustaf Stenkula. Det bidrar till en kultur där folk väljer att gå ut och fika istället för att sitta hemma hos varandra.

– Man kan säga att vi föder varandra. Sedan så konkurrerar vi ju inte med caféer som exempelvis Espresso house då vi är ett konditori som bakar allting själva.

En vanlig dag på Malmborgs

Med 26 anställda hålls produktionen på Malmborgs i gång nästan dygnet runt. Nattbagarens pass startar redan kl 01.00 och då bakas allt som har legat och jäst sedan dagen innan.

Framåt morgonkvisten kommer den personal som paketerar allt bröd som ska levereras ut till kunderna på morgonen. Vid 04-tiden startar även arbetspasset för konditorerna och kallskänkorna. Kl 06.00 dyker resten av styrkan upp och då påbörjas bland annat förberedelserna inför nästa dag.

Slutligen, vilken är din favoritbakelse?

– Det är Napoleonbakelsen!

LÄS MER: Bjud en vän på kanelbulle idag

LÄS MER: Läsarnyhet: Musik på Malmborgs

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen