Sport Huskvarna

De anordnar karatefest i Huskvarna: ‘‘Barn som tävlar ger allt’’

De anordnar karatefest i Huskvarna: ‘‘Barn som tävlar ger allt’’

Det väntas bli en karatefest när Huskvarna Kyokushin Karate för sjätte gången anordnar barntävlingen Huskvarna Karate Open söndagen 27 november.
   – Barn som tävlar ger allt, säger Joakim Ekström som är med och arrangerar tävlingen.

För sex år sedan arrangerades barntävlingen Huskvarna Karate Open för första gången. Under sin relativt korta livslängd har tävlingen redan hunnit bli så pass populär att den lockar deltagare från hela Sverige.

Söndagen 27 november är det åter dags för tävlingen när Huskvarna Kyokushin Karate bjuder in till Huskvarna Folkets Park.

Och besökarna kan vänta sig en riktig karate-uppvisning, säger Joakim Ekström som är med och arrangerar tävlingen.

– Barn som tävlar ger allt och det är känslor högt som lågt vilket gör barntävlingar inspirerande. Karate bygger på disciplin och fighting spirit så man ser inte många som fejkar skador eller liknande utan det är ärligt rakt igenom, man vill vara bäst och man vill vinna, säger Ekström.

Tävlingen består av grenarna Kata och Kumite.

– Kata, vilket är japanska för ‘‘form’’, är när tekniker utförs i ett förutbestämt rörelsemönster och bedöms av domare. Grenen utförs genom att man tänker sig att en eller flera motståndare attackerar från olika håll, säger Ekström.

– Kumite är det japanska ordet för sparring där deltagarna på ett kontrollerat sätt utövar fighting. Vid Kumite så har utövaren både tandskydd, knogskydd och benskydd.

Hur är det att arrangera ett evenemang som detta?

– Det är förstås jätteroligt, samtidigt som det kräver mycket från både klubbens medlemmar och de tävlande barnens föräldrar. Det är många detaljer som ska klaffa under kort tid. Vi börjar redan under tidig morgon med att leverera in tävlingsmattor, förbereda mat, registrering, invägningar och så vidare. Vi har många eldsjälar i klubben som alltid ställer upp när det behövs, säger Ekström.

Hur har ni arbetat för att göra tävlingen så populär som den är?

– Vi har inte gjort så mycket mer än som man säger i matlagningssammanhang, vi har använt bra råvaror där vi tagit hand om domare, publiken och de tävlande vilket gör att de tycker att det roligt att komma tillbaka år efter år.

Den här artikeln har även publicerats på SportJKPG.se.

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen