Blåljus

Föräldrarna frias från spädbarnsdöd – så dog barnen

Föräldrarna frias från spädbarnsdöd – så dog barnen

Föräldrarna som misstänktes för att ha vållat två tvillingspädbarn deras död frias helt från misstankar om brott. Den utvidgade rättsmedicinska undersökningen visar nu att barnen dog av akut dubbelsidig lunginflammation.

Det var i juli som två spädbarn hittades döda i en bostad på höglandet. Båda föräldrarna frihetsberövades inledningsvis, men försattes den 27 juli på fri fot. Detta då det i de preliminära obduktionsbeskeden inte framkom något som talade för annan persons vållande till dödsfallen och det inte heller i utredningen i övrigt fanns några sådana omständigheter.

Nu frias alltså föräldrarna helt från misstankar om brott.

LÄS MER: Döda barnens mamma: Jag är oskyldig

LÄS MER: Åklagare häver anhållandet – föräldrarna på fri fot

– Efter genomgång av förundersökningen har jag i dag beslutat att lägga ned förundersökningen då anledning numera saknas att brott förövats, säger chefsåklagare Klas Lorefors vid Åklagarkammaren i Jönköping.

– Enligt utlåtandena framgår att båda barnen drabbats av akut dubbelsidig lunginflammation samt att tvillingarna tros ha smittat varandra. Vidare framgår att små barn ofta reagerar med vaga ospecificerade allmänsymtom på allvarliga infektioner. Då immunförsvaret ej heller är helt utvecklat kan förloppet vara mycket snabbt, framförallt hos så kallade riskgrupper dit bland annat tvillingar och för tidigt födda barn tillhör. Inte heller i övrigt i utredningen har framkommit omständigheter som talar för att brott förekommit, säger Klas Lorefors.

LÄS MER: Näthatet väller över döda spädbarnens föräldrar

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen