Kommun

Stor succé när 150 elever inspirerades av kemi

Stor succé när 150 elever inspirerades av kemiStor succé när 150 elever inspirerades av kemi bild nr 2Stor succé när 150 elever inspirerades av kemi bild nr 3Stor succé när 150 elever inspirerades av kemi bild nr 4
Stor succé när 150 elever inspirerades av kemi bild nr 6

Läsarnyhet. I veckan hölls årets Scheeledag på Erik Dahlbergsgymnasiet. 150 niondeklassare var inbjudna för en dag i naturvetenskapens tecken med framförallt kemi. En häftig dag menar Maja Åkesson som var en av de inbjudna eleverna från Sanda.

Scheeledagen 2016 Erik Dahlbergsgymnasiet arrangerade den under den gångna veckan.

Dagen är till för de elever i årskurs 9 som hade blivit uttagna att representera sin högstadieskola. Scheeledagen anordnas varje år av kemilärarna på Erik Dahlbergsgymnasiet. Dagen är en informationsdag för 150 elever från kommunens högstadieskolor. Dessutom är 120 funktionärer, både elever och lärare från skolan, engagerade för att allt ska fungera. Det är ED:s egna elever i årskurs 2 och 3 på naturvetenskapsprogrammet som är värdar för högstadieeleverna under hela dagen.

Under förmiddagen får eleverna information om hur det är att läsa på naturvetenskaps- och teknikprogrammen. Dessutom får de möjlighet att själva genomföra laborationer i kemi, fysik och biologi. Eleverna löser problem och laborerar inom naturvetenskap och teknik och de bästa grupperna erhåller pris för sina insatser. På eftermiddagen får man uppleva en traditionell kemishow med verkligt annorlunda kemiexperiment. Det är en show med många spektakulära inslag, exempelvis försök med flytande kväve (se bild).

Deltog i svenska kemilandslaget
Speciellt inbjuden var den före detta ED-eleven Sara Rejgård. Sara tog studenten på ED i våras och studerar nu teknisk fysik vid Linköpings Universitet. I somras deltog hon i svenska kemilandslaget under kemiolympiaden i Georgiens huvudstad Tbilisi. Hon höll ett intressant föredrag om sina upplevelser med kemilandslaget och om sina högskolestudier vid Linköpings Universitet. Maja Åkesson( Se bild) som går på Sanda tyckte dagen var riktigt spännande och kul speciellt kemishowen på eftermiddagen på stora scenen med Per Lindgren och hans elever samt att få göra egna laborationer och se Erik Dahlbergsgymnasiet.

De deltagande högstadieeleverna var väldigt nöjda med en denna annorlunda dag i naturvetenskapens och kemins tecken.

LÄS MER: ED-lärare besökte världens största laboratorium - CERN

LÄS MER: Tre ED-elever belönas med stipendium

 

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen