Det här minns vi från nyhetsåret 2016

Det här minns vi från nyhetsåret 2016Det här minns vi från nyhetsåret 2016 bild nr 2Det här minns vi från nyhetsåret 2016 bild nr 3Det här minns vi från nyhetsåret 2016 bild nr 4
Det här minns vi från nyhetsåret 2016 bild nr 6Det här minns vi från nyhetsåret 2016 bild nr 7Det här minns vi från nyhetsåret 2016 bild nr 8Det här minns vi från nyhetsåret 2016 bild nr 9
Det här minns vi från nyhetsåret 2016 bild nr 11

ÅRSKRÖNIKA Det har varit ett dramatiskt år i Jönköpings län, med många händelser som berört och väckt engagemang hos läsarna. Här har vi samlat de nyheter som gjort allra starkast intryck på Jmini-redaktionen under 2016.

 

Sofia Weström, reporter
– Jag har ägnat en stor del av år 2016 åt att skriva reportage och träffa människor. Jag har valt ut tre av dem, som, för mig, symboliserar hopp.

Lilla Leia föddes med hjärtfel
Här möter vi föräldrars sorg och förtvivlan när deras barn visar sig ha ett hjärtfel. 
Lilla Leia räddades genom dagens mirakulösa läkarvetenskap. Hennes föräldrar, Allyson och Tobias, är idag engagerade i Hjärtebarnsföreningen.

LÄS MER: Lilla Leia föddes med hjärtfel

Hönor får nytt liv
Dagens äggproduktion handlar om lönsamhet. Av den anledningen slaktas hönor när de är cirka 18 månader.
I våras fick jag träffa en lantbrukare, som i stället valde livet. Han gav hönorna nya hem.

LÄS MER: Här räddas hönorna från slakt

Lasse fick MS – hjälper nu andra
Lasse Winborg arbetade inom reklambranschen i Stockholm. Plötsligt vändes livet upp-och-ned. Han fick diagnosen MS, men fick chansen att testa den allra första bromsmedicinen.
Idag lever han ett helt annat liv. Han bor i Eksjö och arbetar på HSO, Handikappföreningarnas samarbetsorgan, och arbetar för att alla handikappade personer ska få ett bättre liv. Han var med i Jminis artikelserie Lördagsintervjun.

LÄS MER: Lasse fick MS – Hjälper nu andra

 

Adam Jönsson, sportreporter

Skandalen på Stadsparksvallen

Det är väl få som glömmer attacken på Östersunds målvakt Aly Keita i matchen mellan Jönköpings Södra och Östersund i mitten av augusti? Det här kom att bli en av svensk fotbolls största snackisar under året. För oss som jobbade den kvällen blev det en lång natt när vi försökte bena ut vad det var som egentligen låg bakom allting. 

LÄS MER: Skandalscener på Stadsparksvallen

LÄS ALLA ARTIKLAR OM SKANDALEN PÅ ‘‘VALLEN’’

J-Södras superpremiär

Det var en kall vårkväll i april. Men på Stadsparksvallen kokade det. Jönköpings Södra gjorde sin första allsvenska hemmamatch på 47 när storlaget – och senare guldvinnarna – Malmö FF kom på besök. Efter 90 spännande minuter stod J-Södra som segrare med 3–2. Det här var en av de roligaste matcherna jag varit på. Stämningen var hög, fansen och spelarna på bra humör och frågan är om Jönköping någon gång varit grönare. 

LÄS MER: Släkten är värst – Cibicki sänkte Malmö

Minnet av Stefan Liv lever

I september var det fem år sedan Stefan Liv tragiskt omkom i en flygolycka. Men minnet av målvakten lever. Jag skrev en serie artiklar om Stefan i samband med dödsdagen. När jag och fotograf PeaX Svensson besökte minnesstunden utanför Kinnarps gick det inte att bli annat än berörd. Jag kände inte Stefan Liv. Jag träffade aldrig honom. Men han gick verkligen genom tv-rutan. Det var därför ett stort ögonblick att få hedra hans minne. 

LÄS MER: Känslosam hyllning av Stefan Liv

 

Alexandra Andreasson, reporter

Charterresan som blev ett skolprojekt i Gambia

När jag tänker tillbaka på det här året är det framför allt mötena med spännande och inspirerande människor som jag minns. Mötet med familjen Wetterö, vars charterresa förvandlades till ett skolprojekt i Gambia, har etsat sig fast lite extra i mitt huvud. Idag är familjen engagerad i flera viktiga välgörenhetsprojekt i landet. Genom sitt osjälviska arbete har de med små medel förändrat livet till det bättre för hundratals människor.

LÄS MER: Charterresan som blev ett skolprojekt i Gambia

Skräckclownerna har nått Jönköping

I mitten av oktober tog det märkliga fenomenet med skräckclowner över Jminis nyhetsflöde under ett par dagar. Polisen i Jönköping fick ta emot flera anmälningar om att clownutklädda personer setts runt om i staden samtidigt som ämnet tycktes vara det enda folk pratade om. Som tur var försvann företeelsen lika snabbt och plötsligt som den dök upp.

LÄS MER: Skräckclownerna har nått Jönköping

Artikelserien om pizzahjältarna

Jminis artikelserie om Jönköpings pizzahjältar är självklart något som jag förknippar starkt med det gångna året. Artikelserien startades i mitten av oktober för att hylla våra lokala pizzahjältar som dagligen levererar pizza till Jönköpingsborna. Det har blivit en hel del härliga möten och flera spännande historier med personerna bakom pizzeriorna. 

LÄS MER: Ingenjören och Mozart-fantasten bakom pizzorna på Alfred

LÄS MER: Ordningsvakten som gör stadens tunnaste pizzor

 

Tobias Karlsson, reporter

USA-miljardärer landade i Jönköping

Det började med att jag och fotografen Mattias Landström åkte ut på vad vi trodde var ett vanligt affärsmingel. Men det visade sig handla om något helt annat – en svindlande affärsnyhet som måste vara en av årets största i Jönköping. Det här blev till en aha-upplevelse jag sent ska glömma.

LÄS MER: Doldisbolag får astronomisk order – miljontals bostäder ska byggas

LÄS MER: Efter monsterdealen – här lämnar USA-miljardärerna Jönköping

Spädbarn hittades döda utanför Eksjö

Det var svårt att inte beröras av den här tragedin. Två små barn hittades döda i en bostad utanför Eksjö. Föräldrarna misstänktes inledningsvis ha vållat barnens död, men friades senare från alla misstankar. Ett fall som blev en riksnyhet och väckte starka reaktioner från många håll och kanter.

LÄS MER: Två spädbarn hittades döda

LÄS MER: Föräldrarna frias från spädbarnsdöd – så dog barnen

Julas ompackning av Biltema-produkter

Konsumentknäcket som skapade en hel del reaktioner i sommarvärmen. Ur ett journalistiskt perspektiv hade arbetet med storyn många klassiska ingredienser, däribland även ett visst mått av wallraffande. Ett fint lagarbete på Jmini-redaktionen som etsat sig fast.

LÄS MER: Jula packar om Biltema-produkter – säljer som sina egna

 

Mattias Landström, fotograf

Doldisbolag får astronomisk order

Det har varit många intressant nyhetshändelser som jag varit ute på under året. Två knäck som var extra spännande att göra var när jag och reportern Tobias Karlsson besökte doldisbolaget i Bankeryd som tecknade en gigantisk order.

LÄS MER: Doldisbolag får astronomisk order – miljontals bostäder ska byggas

Portugis vandrade hundratals mil

Den andra händelsen var ett spännande möte jag fick med portugisen Paulo Teixeira som vandrade ända från Portugal för att besöka tomten i Finland.

LÄS MER: Förlorade jobbet i Portugal – då vandrade han hundratals mil till tomten

 

Daniel Bacelj, chefredaktör

Städdoldis i framgångssaga – nytt stjärnskott ser dagens ljus

Jönköping är en entreprenörsstad av rang. De flesta företagare jobbar i det dolda för att få sin verksamhet att växa. Därför är det alltid extra kul när nya stjärnskott dyker upp som uppmärksammas för sitt hårda arbete. Ett exempel på det är Olga Kovalchuk som efter bara några år i Sverige lyckats bygga upp en välmående verksamhet som idag omsätter över 20 miljoner kronor. Hennes entreprenörsskap belönades med ”Årets kvinnliga stjärnskott” i regionfinalen av EY Entreprenur of the Year.

http://www.jmini.se/nyheter/49169/staddoldis-i-framgangssaga-kan-bli-arets-entreprenor

http://www.jmini.se/nyheter/49306/kom-till-sverige-for-fem-ar-sedan---nu-ar-superentreprenoren-arets-stjarnskott

Storbrand i Huskvarna – starkt läsarengagemang

En nyhet som starkt berörde våra läsare var storbranden på Nygatan i Huskvarna som inträffade i maj. En brand som blev en personlig tragedi för många boenden. Rekordmånga Jönköpingsbor hörde av sig till Jmini med bilder, filmer och till och med drönarvideos på storbranden.

https://jmini.solidtango.com/video/storbrand-i-huskvarna2

http://www.jmini.se/nyheter/44924/storbrand-i-huskvarna

http://www.jmini.se/nyheter/44930/video-brand

47 års väntan är över – fansen lyfte laget

Det gick nästan att ta på euforin och glädjen den 6 april när J-Södra spelade sin första allsvenska hemmamatch på 47 år på Stadsparksvallen. Det blev en minnesvärd tillställning där J-Södra vände ett 0–1-underläge till seger med 3–2. 
Men vad är fotboll utan fans och passion? På hemmapremiären fanns det gott om färgstarka och lyckliga fans.

http://www.jmini.se/nyheter/44163/j-sodravimmel

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen