Kul att veta

Årets maffigaste pepparkakshus

Årets maffigaste pepparkakshusÅrets maffigaste pepparkakshus bild nr 2Årets maffigaste pepparkakshus bild nr 3Årets maffigaste pepparkakshus bild nr 4
Årets maffigaste pepparkakshus bild nr 6Årets maffigaste pepparkakshus bild nr 7

Det är väl på tiden att det traditionella pepparkakshuset får en makeover. Vad sägs exempelvis om det här maffiga pepparkakshuset, inspirerat av trollkarlsskolan Hogwarts från Harry Potter.

Oscar Rosberg, 23, är arkitekten bakom det här unika pepparkaksbygget.

– När jag väl började baka och bygga lade jag ner mellan 40 till 50 timmar innan det stod klart, säger Oscar Rosberg till Jmini.

Oscar Rosberg bor i Stockholm, men är född och uppvuxen i Jönköping. Att han har en stark kreativ ådra råder det inga tvivel om. Att bygga häftiga pepparkakshus har, för Oscar, blivit en återkommande tradition som utvecklats mycket under årens lopp.

Egna ritningar och mallar

Greveholms Slott från julkalendern "Mysteriet på Greveholm" är en av hans tidigare produktioner, men i år var det trollkarlsskolan Hogwarts som var föremål för projektet.

– Jag googlade fram bilder på Hogwarts från alla olika vinklar jag kunde hitta för att sen skala ner och göra egna ritningar och mallar. Jag gjorde i stort sett allt själv, med lite stöd från min flickvän Mikaela, säger Oscar Rosberg.

Många svåra utmaningar

Att få till de runda tornen och att göra alla delar lika stora beskriver Oscar Rosberg som de största utmaningarna med bygget. Han berättar också att han råkat bränna sig rejält på det smälta sockret som han använt som lim.

– Jag har gått med en blåsa på både handen och läppen i snart en vecka nu. Vad gör man inte för konsten.

Ska du äta upp pepparkakshuset efter jul?

– Jag kommer inte att äta upp pepparkakshuset. Det var färdigt ett par dagar innan fjärde advent och kommer väl stå kvar ett tag efter nyår så kristyren lär ha blivit lite brun och huset har nog damm på sig. Istället blir det kanske en dramatiskt strid på Hogwarts och efter det får vi se vad som står kvar.

Vad har du fått för reaktioner på pepparkakshuset?

– Jag har fått väldigt mycket härliga reaktioner på mitt bygge. Många tycker det är helt fantastiskt och det är jättekul. En del har frågat om jag inte ska bli arkitekt. Men om de skulle se huset på väldigt nära håll skulle de se att det inte är helt hundraprocentigt.

Kommer du att ge dig på något liknande projekt nästa år?

– Även om jag är lite trött på pepparkakslukten och att stå i ett kök i så pass många timmar nu så kommer jag förmodligen vilja bygga något nästa år igen. Då blir det kanske däremot något utan runda torn, men vi får se.

 

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen