Sport Hockey Jönköping

HV71 visar styrka – men kan bli bättre

HV71 visar styrka – men kan bli bättre

HV71 hemmaslog Malmö Redhawks med 5–3 på onsdagen. Sport JKPG/Jminis Adam Jönsson delar ut både ris och ros efter att laget lyckats bryta en fyra matcher lång förlustsvit. 

Det såg ut att bli precis som vanligt. När Malmö Redhawks satte 0–1 efter knappt fyra minuter hade HV71 redan hunnit skapa två–tre målchanser och, som vi vant oss vid den senaste tiden, missat. 

Men det blev annorlunda. 

För Anton Bengtsson kunde strax därpå kvittera. HV:s center hade visserligen lite flyt efter han brutit sig in framför mål men missat sitt avslut då pucken studsade på en Malmö-back och in. Men någonstans förtjänade hemmalaget detta. 

Därefter kom 2–1 när Ted Brithén styrde in ett skott från Dylan Reese och efter drygt 14 minuter skickade Bengtsson in sitt andra och HV:s tredje mål för kvällen när han påpassligt åkt sig fri vid den vänstra tekningscirkeln och prickat kryssat. 

HV spelade bra under öppningsperioden och kom till flera riktigt bra chanser, vilket de 15 skotten på mål vittnade om. 

Ändå var det med lite smolk i glädjebägaren som HV gick till pausvila. Laget tvingades släppa in en reducering efter dryga kvarten och hade ‘‘bara’’ med sig en uddamålsledning in i omklädningsrummet. 

Visst, tre gjorda mål under en period är förstås riktigt bra. Särskilt då laget, som bekant, bara mäktat med fyra fullträffar på de fyra senaste matcherna. Men med ett lite bättre försvarsspel (Malmö får komma galet fria vid 3–2) och ännu mer kyla framför mål hade den här matchen kunnat vara avgjord redan efter 20 minuter. 

Fast det går förstås inte att få allt. Och efter den skrala målskörden den senaste tiden är det bättre att puckarna studsar in offensivt även om försvarsspelet lämnar en del i övrigt att önska. 

Hockeymatcher handlar ofta om små förändringar som kan innebära tre eller noll poäng. Och i den andra perioden visade HV just vad ett lite bättre försvarsspel kan innebära. 

Malmö sköt 14 skott och kom till betydligt fler chanser än i den första perioden. Gästerna var så illa tvungna att gå framåt efter att Mattias Tedenby prickat in 4–2 i mitten av den andra akten genom ett rappt handledsskott. 

Men trots att skåningarna spelade upp sig offensivt så var hemmalaget lite vassare defensivt även om det var en hel del slarv som låg till grund för gästernas press.

Frederik Storm kunde visserligen reducera strax efter Tedenbys mål. Men när det blåste som hårdast kring HV-kassen visade Fredrik Pettersson-Wentzel varför han har varit förstavalet den här säsongen också. 

HV:s nummer 53 agerade förtroendeingivande och utförde sin uppgift att hålla Jönköpingslaget kvar i ledningen. 

Hemmalaget visar upp en styrka som leder till onsdagens trepoängare.

Malmö är det bättre laget under den andra hälften av matchen. Men när gästerna pressade på för en kvittering i slutperioden tog Johan Lindbom klokt nog en tidig time-out. Det ledde till att HV71 spelade enklare, lade ned puckarna djupt och tvingade gästerna att ständigt börja om i egen zon. 

Den sista perioden var långt ifrån den finaste vi sett HV71 spela den här säsongen. Men den var på många sätt en taktisk triumf från ett lag och en ledarstab som rimligtvis tar tre poäng före ett frejdigt anfallsspel i samtliga 60 minuter. 

Och för en gångs skull kändes det tryggt när Erik Christensen smällde in 5–3 med knappt halva slutperioden kvar att spela.

Det finns mycket som fortfarande kan bli bättre hos HV71. Laget kan bli hetare framför mål. Och det där undermåliga powerplay-spelet måste snäppas upp ett par nivåer ju längre säsongen lider. 

Men till sist handlar det ändå om att göra fler mål än motståndarna. Det gjorde HV71 i kväll. Segern borde rimligtvis ge laget nytt självförtroende inför fortsättningen och det tuffa rivalmötet mot Linköping på fredag.

ALLT OM HV71 – GÅ TILL VÅR HV-SIDA

LÄS OCKSÅ: EXPERTENS HV-HYLLNING – HAR TVÅ AV SHL:s BÄSTA SPELARE

LÄS OCKSÅ: GLÄDJEBESKEDET – HV-STJÄRNAN TILLBAKA MOT MALMÖ

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen