Folk

Jönköpingsungdomar skänkte ljus till gambisk by

Jönköpingsungdomar skänkte ljus till gambisk byJönköpingsungdomar skänkte ljus till gambisk by bild nr 2Jönköpingsungdomar skänkte ljus till gambisk by bild nr 3Jönköpingsungdomar skänkte ljus till gambisk by bild nr 4
Jönköpingsungdomar skänkte ljus till gambisk by bild nr 6

I höstas startade Isac Wetterö, hans syster och några vänner en insamling till förmån för en fattig by i Gambia. Nu har ungdomarna överlämnat sin gåva som resulterade i solpaneler för nästan en hel by.

Isac Wetterö och hans syskon är uppvuxna i en familj som brinner för välgörenhet. I höstas skrev Jmini om familjens charterresa till Gambia som resulterade i bygget av en ny skola. Idag är familjen engagerad i flera välgörenhetsprojekt i landet. 

– Jag och Minna fastnade väldigt mycket för byn när vi var i Gambia och vi kom nära familjerna som bodde där, berättade Isac Wetterö, då.

Startade ett eget projekt

I oktober startade syskonen därför ett eget projekt tillsammans med några av sina kompisar. På en månad samlade ungdomarna in 32 000 kronor som oavkortat gick till nya solpaneler för byn där det i dag bor omkring 1 500 personer.

– Att försöka beskriva hur ljus förändrar människans sätt att leva är ganska svårt. Man måste uppleva totalt mörker och ingen lampknapp att trycka på för att förstå. Det är helt tyst, förutom de smådjur som rör sig i buskarna, helt svart och man får känna sig fram vart man än ska.

Gatubelysning till en hel by

Den 25 oktober åkte ungdomarna ner till Gambia för att överlämna sin gåva. Målet var från början att samla in 40 000 kronor, som då hade räckt till att förse hela byn med gatubelysning.

– Men dessa 30 000 kronor gjorde att vi täckte in cirka 75 procent av byn.

Pengarna användes till att köpa solpaneler, kablar, batterier, lampor och brytare till byn. De första dagarna i Gambia gick till att söka upp en affär som sålde de saker som behövdes. Till hjälp hade de sin lokala kontakt sedan tidigare, Demba Diouf.

När allt var inhandlat överlämnades gåvan till byinvånarna, och tillsammans med Demba Diouf visade de hur all utrusning skulle kopplas.

Skrämmer ovälkomna gäster

– Att byn nu ska bli upplyst under natten gör att de kan vinna mer timmar på dygnet att göra sin sysslor på. När det blir mörkt slutar alla arbeta, men nu kan en del arbete fortsätta, säger Wetterö.

Belysning i byn förhindrar även ovälkomna gäster, som rovdjur och mänskliga tjuvar. 

Gåvan mottogs med sång, dans och välsignelse  

– Det var en fantastisk känsla att lämna över den gåva som så många har hjälpt till att samla ihop. Gåvan mottogs med dans och sång. Vi fick även en stor "blessing" från hövdingen i byn.

Nu vill syskonen Wetterö och deras vänner samla in pengar till en sista solpanel, som skulle innebära att hela byn får täckning.

Dessutom planerar familjen att bygga ut skolan med ett klassrum till så fler elever kan gå där. I april åker hela familjen tillbaka för att följa upp arbetet.

LÄS MER: Charterresan som blev ett skolprojekt i Gambia

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen