Folk

Diakonen som äter fem pizzor i veckan

Diakonen som äter fem pizzor i veckanDiakonen som äter fem pizzor i veckan bild nr 2Diakonen som äter fem pizzor i veckan bild nr 3Diakonen som äter fem pizzor i veckan bild nr 4
Diakonen som äter fem pizzor i veckan bild nr 6Diakonen som äter fem pizzor i veckan bild nr 7Diakonen som äter fem pizzor i veckan bild nr 8Diakonen som äter fem pizzor i veckan bild nr 9
Diakonen som äter fem pizzor i veckan bild nr 11Diakonen som äter fem pizzor i veckan bild nr 12Diakonen som äter fem pizzor i veckan bild nr 13Diakonen som äter fem pizzor i veckan bild nr 14
Diakonen som äter fem pizzor i veckan bild nr 16Diakonen som äter fem pizzor i veckan bild nr 17Diakonen som äter fem pizzor i veckan bild nr 18

Han drömde om att bli ingenjör, utbildade sig till elektriker, men är nu ansiktet bakom den populära pizzerian Biblos i Huskvarna. Tillsammans med sin bror Ibrahim Inal har Martin Inal serverat pizzor på Drottninggatan i snart 30 år. 

– Den 1 juni firar vi 30-årsjubileum. Vi har mycket stammisar som kommer hit. En del kom hit som barn och fick slickepinne av mig – nu kommer de hit med sina egna barn, säger Martin Inal.

Trots att pizzerian kräver långa arbetspass har Martin Inal aldrig tröttnat på sitt arbete under sina 30 år i branschen.

– Det har blivit som en hobby. Det är kärlek – man träffar så mycket trevliga människor.

Han har inte heller tröttnat på att äta pizzor och berättar att han lätt får i sig fem pizzor i veckan, även om hans favoriträtter kommer från det turkiska köket.

LÄS MER: Pizzabagaren som delar ut gratis pizzor till behövande

LÄS MER: Vinnaren korad: Här är Jönköpings bästa pizzeria

Familjeföretag

Idag har bröderna Inal åtta anställda på pizzerian, däribland Martins son Michael som har arbetat på Biblos i fem år.

– Det är jättekul att arbeta tillsammans med sin familj.

Blir ni aldrig trötta på varandra?

– Nej, det blir vi inte. Då hade vi inte klarat av att jobba 30 år tillsammans. Det fungerar jättebra.

Stadens bästa kebabsås

Liksom många andra pizzabagare i Jönköping och Husvarna vill Inal gärna framhålla kvaliteten i sin egen kebabsåsen.

– Ingen i hela staden gör den såsen så som vi gör den. Den ska inte vara för tjock eller för tunn, och den får inte vara för stark.

Diakon i kyrkan

När Martin Inal inte arbetar umgås han helst med sin familj som består av fru, fyra barn och barnbarn.

Han tycker även om att motionera och så extraknäcker han som diakon i en kyrka.

– Det är inte så många som känner till det.

Vad kommer namnet Biblos ifrån?

– Det fanns när vi tog över pizzerian 1987. Men vi har forskat lite och namnet betyder bok på latin.

Men varför man väljer att döpa en pizzeria till "bok" förblir obesvarat. 

LÄS MER: Pizzabagaren som har hela Europa som arbetsplats

LÄS MER: Han är pizzabagaren som tycker bäst om vintern

LÄS MER: Ordningsvakten som gör stadens tunnaste pizzor

Fakta

Tio snabba med Martin Inal:

Bästa pizzan på Biblos
Kebabpizza

Viktigaste ingredisensen på pizza
Osten

Pizza eller kebab
Pizza

Favoritmaträtt
Vinbladsdolmar eller lammkött och couscous

Sport eller kultur
Sport

Favoritfilm
Titanic

Favoritmusik
Turkisk musik

Intresse
Motionera 

Oväntad egenskap
Kan sjunga

Favoritrestaurang
Vet inte. Jag vill alltid prova något nytt när jag går ut och äter.

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen