Affärer Affärsmingel

Supereventet som avgör Jönköpings framtid

Supereventet som avgör Jönköpings framtidSupereventet som avgör Jönköpings framtid bild nr 2Supereventet som avgör Jönköpings framtid bild nr 3Supereventet som avgör Jönköpings framtid bild nr 4
Supereventet som avgör Jönköpings framtid bild nr 6Supereventet som avgör Jönköpings framtid bild nr 7Supereventet som avgör Jönköpings framtid bild nr 8Supereventet som avgör Jönköpings framtid bild nr 9
Supereventet som avgör Jönköpings framtid bild nr 11Supereventet som avgör Jönköpings framtid bild nr 12Supereventet som avgör Jönköpings framtid bild nr 13Supereventet som avgör Jönköpings framtid bild nr 14
Supereventet som avgör Jönköpings framtid bild nr 16Supereventet som avgör Jönköpings framtid bild nr 17

För att öka Jönköpings attraktionskraft i framtiden kommer Dreamhack spela en central roll. Det var en av slutsatserna vid ett seminarium om regionens digitala framtid, som hölls på Spira under onsdagen.

Var vill vi bo, leva och arbeta 2030? Och var finns företagen 2030? Det var några av frågeställningarna som diskuterades under ett seminarium om Jönköpingsregionens digitala framtid på onsdagen.

Seminariet, som arrangerades på kulturhuset Spira, var ett samarbete mellan Jönköpingsgalan, Destination Jönköping, Jönköpings Kommun, Region Jönköpings län, Dreamhack och Jönköping University.

– Tittar man på de utmaningar som vi står inför som län, med var fjärde person inom tillverkningsindustrin och en relativt låg utbildningsnivå, så är den här digitaliseringsomställningen som vi står inför ganska omfattande, säger Ulrika Geeraerdts, regional utvecklingsdirektör på Region Jönköpings län.

En av slutsatserna under eftermiddagen var att Dreamhack kommer spela en avgörande roll för regionens framtida utveckling.

– Om regionen, högskolan och näringslivet kan ta armkrok med exempelvis Dreamhack så kan vi kanske få en plattform som gör att vi utvecklas lite snabbare än alla andra, säger Mats Jägstam, t f rektor på Jönköping University.

Till stor del tack vare Dreamhack, som är världens största digitala festival, har det skapats en positiv bild av Jönköping i den snabbväxande e-sportsvärlden. Trots att e-sporten ännu inte godkänts som idrott av Riksidrottsförbundet är det redan en av världens största sporter. Jämfört med de största svenska idrottsklubbarna har de svenska topplagen inom e-sport en digital räckvidd och en följarskara i sociala medier som är många gånger större.

– Jönköping är ett av de mest omnämnda stadsnamnen i hela e-sportsvärlden. Jag tror att Jönköping kan behålla den här positionen, säger Tomas Lyckedal, marknadsansvarig på Dreamhack, som var en av föreläsarna under onsdagens seminarium.

LÄS MER: Video: Se journalistelevernas djupdykning i e-sportens värld

En annan av föreläsarna var forskaren Charlotta Mellander från JU, en av landets främsta experter på regional utveckling. En aspekt hon funnit i sin forskning är hur avgörande attraktionskraften i en region är, framför allt kopplat till städer.

Och vad gäller Jönköpings attraktionskraft bedömer Tomas Lyckedal att Dreamhack kan spela en viktig roll.

– Det jag tror man kan göra är att använda Dreamhack för att göra Jönköping till den här kreddiga staden för den här målgruppen, vilket i sin tur kommer leda till ännu mer levande näringsliv och [större möjlighet] att få hit attraktiva talanger, säger han.

Ulrika Geeraerdts tror också Dreamhack kommer få stor betydelse för Jönköpings framtid, men vill också betona vikten av att ta tillvara på andra förutsättningar som finns i regionen.

– Jag tror man ska bygga på sina styrkor. Vi är ett tillverkningslän, vi är otroligt duktiga inom vissa specifika delar i näringslivet. Det tror jag att vi kan kapitalisera på. Sen har vi Dreamhack, som är lite som ett växthus för framtidens arbetskraft.

– Kan vi gifta ihop de här två delarna; alltså den teknikutveckling och den teknikkunskap vi har i våra befintliga företag i dag med den kapacitet som finns, både hos unga inom Dreamhack men även hos andra av dagens ungdomar som ändå har vuxit upp i den digitala världen och som bär på ett mindset som vi gamla kanske inte gör, då tror jag att vi kan skapa någonting riktigt bra, säger Geeraerdts.

LÄS MER: Swebus satsar på festivalbussar till Dreamhack

LÄS MER: Glädjesiffrorna: Jönköping allt populärare som turistort

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen