Affärer

EU pumpar in miljoner i hemligt Jönköpingsföretag

EU pumpar in miljoner i hemligt Jönköpingsföretag

Under många års tid har Coloreel i det tysta tagit fram en banbrytande teknik för textilbranschen. Nu kammar Jönköpingsföretaget hem 20 miljoner i EU-bidrag.
   – Vi har blivit kontaktade av ett antal av de mest exklusiva modemärkena i världen, säger företagets grundare Joakim Staberg.

I helgen prisades företaget Inventech vid Jönköpingsgalan för att ha tagit fram årets innovation. Genom dotterbolaget Coloreel har entreprenören Joakim Staberg tagit fram en trådfärgningsteknik som spås revolutionera textilbranschen.

Nu står det klart att Coloreel också kammar hem ett EU-bidrag på 20 miljoner kronor. Därmed tillhör Jönköpingsföretaget, som har kontor på Science Park, ett fåtal handplockade bolag som erbjuds finansiellt stöd och support från EU-kommissionen.

– Pengarna kommer användas till att fortsätta bygga upp bolaget. Just det här bidraget är helt fantastiskt eftersom det är en helt annan storlek än de tidigare, säger Staberg till Jaffärer.

LÄS MER: Jönköpingsgalan bjöd på glamour i Munksjömagasinen

Staberg berättar att bolaget aldrig haft svårt att få in nytt externt kapital. Tekniken i sig är frukten av många års arbete i det tysta.

– Det har varit extremt sekretessbelagt. Att lösa det vi har löst är inte helt enkelt. Därför har det tagit väldigt lång tid och kostat väldigt mycket pengar. Det var först i september förra året som vi började berätta om vad vi har gjort, säger han.

Den patenterade tekniken gör det möjligt att färga textiltråd under pågående textilproduktion. En stor skillnad jämfört med  tidigare teknik är att antalet tillgängliga färger i produktionen ökar explosionsartat.

LÄS MER: Här är framtidens storföretag i Jönköping

– Vad vår teknik innebär för någon i textilbranschen överhuvudtaget, det är att man alltid har rätt trådfärg när man behöver den.

Den första produkten som lanserats baserat på tekniken heter Embroline och är en trådfärgningsenhet för brodyrmaskiner. Den kommer finnas tillgänglig på marknaden nästa år.

Enligt Staberg får tekniken två olika konsekvenser som kommer tilltala olika intressentgrupper inom branschen. Den ena är att produktionseffektiviteten kommer öka markant, genom att behovet av stora lager och byte av trådrullar försvinner.

LÄS MER: Doldisbolag får astronomisk order – miljontals bostäder ska byggas

Den andra är att designers får tillgång till ett verktyg som kan skapa en helt ny typ av brodyr. Den delen har redan lockat till sig stort intresse från modebranschen.

– Vi har blivit kontaktade av ett antal av de mest exklusiva modemärkena i världen, säger Staberg.

Här kan du se när tekniken för första gången visades upp offentligt under modemässan Avantex i Paris tidigare i år:

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen