Nöje

Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri"

Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri"Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri" bild nr 2Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri" bild nr 3Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri" bild nr 4
Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri" bild nr 6Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri" bild nr 7Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri" bild nr 8Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri" bild nr 9
Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri" bild nr 11Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri" bild nr 12Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri" bild nr 13Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri" bild nr 14
Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri" bild nr 16Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri" bild nr 17Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri" bild nr 18Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri" bild nr 19
Freja musikteater gör det igen: "Utmärkt skådespeleri" bild nr 21

Freja musikteater gör det igen och ger oss i "Snaran" en föreställning med dramatik och angelägna tankar i ett aktuellt och viktigt ämne, stress.  

Scenen är svart, en ensam cello spelar dystra toner, så småningom börjar man urskilja några personer på ett torg med ett träd i centrum. Ett träd som är själva navet runt vilken skådespelarna utgör sjäva ekrarna i den här surrealistiska pjäsen. Det är inledningen på Snaran.

Det här är en cirka 45 minuter lång pjäs där Freja utforskar vår stund på jorden. Här synas såväl mening som meningslöshet i ett samhälle där människans värde mer och mer mäts och bedöms genom produktivitet och nytta.

Freja Musikteaters begåvade skådespelare gör det igen och bjuder på en andäktigt underhållande pjäs med utmärkt skådespeleri till vilken Håkan Molander komponerat musik som sätter nerv i pjäsen. Cellons toner ökar dramatiken i pjäsen och det här är ingen pjäs man drar på smilbanden åt. Nej, här belyses samhällets allt hårdare klimat. Ett klimat som genom högre ställda prestationskrav framförallt bland yngre, redan i skolan, bygger på stressymptomen. Här bidrar utan tvekan uppkopplingen till sociala nätverk och det gör oss mer sårbara. De sociala nätverken gör också att vi människor blir mer och mer osociala.

Det är dramatikern Erik Norén som känt det angeläget att belysa detta i en pjäs. En pjäs där Freja-ensemblen tycker det känns både naturligt att lyfta fram de här frågorna och bidra till att det uppmärksammas. Här uppmärksammar den lilla människan och det gör man på ett alldeles utmärkt sätt och som verkligen imponerar. Trots dramatiken och de angelägna tankarna går man ändå från föreställningen med ett smile. Ett smile för att medlemmarna i den här ensemblen sedan snart tio år tillbaka fått möjligheten att spela teater, imponerande.     

Fakta

Freja musikteater är en ensemble bestående av 14 unga vuxna med diagnoser inom autismspektrat. Verksamheten har pågått i snart tio år.

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen