Folk

Hon får folk att vallfärda till Lekeryd på sommaren

Hon får folk att vallfärda till Lekeryd på sommarenHon får folk att vallfärda till Lekeryd på sommaren bild nr 2Hon får folk att vallfärda till Lekeryd på sommaren bild nr 3Hon får folk att vallfärda till Lekeryd på sommaren bild nr 4
Hon får folk att vallfärda till Lekeryd på sommaren bild nr 6Hon får folk att vallfärda till Lekeryd på sommaren bild nr 7Hon får folk att vallfärda till Lekeryd på sommaren bild nr 8Hon får folk att vallfärda till Lekeryd på sommaren bild nr 9
Hon får folk att vallfärda till Lekeryd på sommaren bild nr 11

En av Jönköpingstraktens mest kända kiosker drivs sedan två och ett halvt år tillbaka av paret Linda Iwarez Andersson, 33, och Johnny Andersson. Lekerydskiosken har gjort sig ett omtalat namn tack vare sin berömda mjukglass som folk vallfärdar till på sommaren.

– Då är köerna så långa att Lekerydsborna själva inte kommer hit. De passar på när det är lite taskigt väder – då får de äta glass, säger Linda Iwarez Andersson.

Kiosken har funnit i över 85 år och maskinen som tillverkar den populära mjukglassen är från 1962. Receptet är fortfarande hemligt.

– En del har frågat om vi inte kan sälja mjukglass året om, men jag kan tycka att det blir lite speciellt när man får vänta till sommarhalvåret.

Linda Iwarez Andersson och hennes man hade inga tidigare erfarenheter av att driva kioskverksamhet när de tog över Lekerydskiosken, men det var en gammal dröm som blev verklighet. Linda kom närmast från tjänsten som städerska på högskolan och hade innan det jobbat inom diverse serviceyrken.

– Min man, som spelar fotboll, spelade match i Lekeryd och vi gick bort hit för att köpa en glass. Då såg jag en lapp om att kiosken var till salu och det började det gro lite. Jag har alltid velat ha något eget samtidigt som jag var lite trött på det arbetet som jag hade. Så jag kände ”varför inte?”. På den vägen är det. Några månader senare så var jag här.

Hembakat och egen krogverksamhet

Och ambitionerna var och är stora. Det första paret gjorde när de tog över kiosken var att utveckla fiket med hembakade kakor och tårtor.

I december förra året gjorde man dessutom en helt ny satsning i form av en pub i det gamla caféet på hörnet av Lekerydskiosken.

LÄS MER: Här är Lekeryds nya krogsatsning

– Vi kände att behövde ha något på vintern eftersom att det blir väldigt lugnt då.

Puben är inredd i engelsk stil och även menyn beskrivs som engelskinspirerad med rätter som fish and chips, hamburgare och friterad camenbert.

– All mat vi gör i puben tillagas från grunden.

Från 0 till 15 anställda

Linda Iwarez Andersson berättar att hon jobbar dygnet runt under vinterhalvåret då hon är själv på plats. På sommaren kräver verksamheten dock omkring 15 anställda.

– Det är väldigt intensivt på våren när man ska lära upp alla och sedan så blir det jättetomt på hösten när de försvinner.

Den enda dagen på året som kiosken är helt stängd är på nyårsdagen.

– Då måste vi inventera, säger Iwarez Andersson och tillägger:

– Det är väldigt tufft att driva en kiosk idag, då det är mycket annat som drar. Nätspelen blir fler och godiset köper man i mataffären. Så det har varit tuffare än jag trodde. Men samtidigt har det varit mycket roligare än vad jag trodde.

Hon berättar att kunderna är det bästa med jobbet.

– Det är otroligt kul att träffa alla kunder – att få tjöta lite. Här ute blir man väldigt nära sina kunder. Vi har mycket återkommande kunder och man lär känna dem på ett annat sätt än vad man gör inne i stan kan jag tänka mig.

Vilken är den största utmaningen framöver?

– Att få folk att fortsätta komma hit. Att skapa något nytt hela tiden och locka folk. Och att få folk att komma hit även på vintern.

Vad blir nästa stora satsning?

– Nu känner vi att vi vill satsa mycket på puben och få den att fungera. Förutom det får vi nog ta det lite lugnt och andas lite. Men det ploppar säkert upp någon ny idé snart.

Den här artikeln publicerades ursprungligen 2017-05-28.

LÄS MER: Paret som lämnade allt för att satsa på sin dröm

LÄS MER: De ger Kroatorpet ett nytt unikt innehåll

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen