Folk

Han serverar räkmackor på södra Sveriges högsta altan

Han serverar räkmackor på södra Sveriges högsta altanHan serverar räkmackor på södra Sveriges högsta altan bild nr 2Han serverar räkmackor på södra Sveriges högsta altan bild nr 3Han serverar räkmackor på södra Sveriges högsta altan bild nr 4
Han serverar räkmackor på södra Sveriges högsta altan bild nr 6Han serverar räkmackor på södra Sveriges högsta altan bild nr 7Han serverar räkmackor på södra Sveriges högsta altan bild nr 8Han serverar räkmackor på södra Sveriges högsta altan bild nr 9
Han serverar räkmackor på södra Sveriges högsta altan bild nr 11

En räkmacka på Tabergstoppen är en självklar sommartradition för många Jönköpingsbor.

– Räkmackan är ju vårt signum. Vi säljer 35 000 räkmackor om året. Rekordet är 642 stycken på en dag, berättar Bengt Klint, ägare.

Sedan 2006 drivs Tabergstoppen av Bengt Klint, 60, och Daniel Johansson, som tidigare var kollegor på Hooks herrgård. Klint är konditor och Johansson är kock.

– Mitt liv har bestått av att driva eget, och det fanns så mycket potential på det här stället. Det är svårt att inte tycka om platsen. Den är helt underbar alla årstider. Jag och Daniel hade våra yrken och såg att den kombinationen passade väldigt bra här, säger Bengt Klint.

Stora förändringar

Sedan duon tog över har det skett en hel del förändringar på platsen.

– Vi har bland annat byggt en ny altan med utsikt över hela nejden. Det här är faktiskt södra Sveriges högsta altan. Du ser ända upp till Omberg när det är bra väder – och det är ju 12 mil dit, säger Klint och fortsätter:

– Sedan byggde vi golfbanan 2010 med ambitionen att få familjer att trivas här. Det har vi lyckats bra med.

Tabergstoppen är uppdelad i en restaurangdel med påkostade trerättersmenyer och en cafédel med lite enklare husmanskost, räkmackor och fika.

– Räkmackan är ju vårt signum. Vi säljer 35 000 räkmackor om året. Rekordet är 642 stycken på en dag.

Totalt rymmer lokalerna cirka 400 sittande gäster samtidigt.

"Mat har alltid varit mitt kall"

– Det roligaste med det här jobbet är att syssla med mat och bakning. Jag älskar ju att hålla på med den biten. Mat har alltid varit mitt kall. 

Nu väntar årets mest intensiva period vilket innebär långa arbetspass för ägarna.

– Det blir många arbetstimmar per dag. Jag jobbar sju dagar i veckan och det brukar bli 12-14 timmar per dag, säger Klint och tillägger:

– Du skulle aldrig kunna hantera det här livet om du inte älskade det.

Ökat omsättningen 

Till sin hjälp har Klint, som mest, elva anställda, däribland sonen Olle Klint som arbetar som ekonomi- och personalansvarig.

– Sedan vi tog över har vi ökat vår omsättning över fyra gånger. Rekordet är 2 000 personer här uppe på en dag. Det var på Mors dag. Är det bra väder har vi normalt omkring 1 000 gäster.

Vad blir nästa projekt?

– Jag vet faktiskt inte. Att försöka vårda det här så mycket vi kan. Vi har tagit på oss skötseln av hela toppen. Det är kommunen som äger marken och huset, men vi sköter det för jag tycker att det är så viktigt att det är i ordning. Äta handlar om ett helhetsuttryck. Sedan älskar jag ju blommor, så därför blir det mycket blommor här – det är det många som uppskattar.

LÄS MER: Hon får folk att vallfärda till Lekeryd på sommaren

LÄS MER: De ger Kroatorpet ett nytt unikt innehåll

LÄS MER: Paret som lämnade allt för att satsa på sin dröm

 

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen