Affärer

Skola startar unik utbildning som en hel bransch ropar efter

Skola startar unik utbildning som en hel bransch ropar efterSkola startar unik utbildning som en hel bransch ropar efter bild nr 2Skola startar unik utbildning som en hel bransch ropar efter bild nr 3Skola startar unik utbildning som en hel bransch ropar efter bild nr 4

Under fredagen togs det första spadtaget av TTC:s nya anläggning som är startskottet på utbildning av en yrkesgrupp som elbranschen är i skriande behov av - distributionselektriker. Satsningen är unik i sitt slag då den ska byggas av elever och stöttas upp av näringslivet.

På fredagen samlades ett tiotal personer - elever, skolpersonal och representanter för att bevittna det första spadtaget på TTC:s nya anläggning vid Axamo. Till hösten beräknas bland annat en nätstation och ett stor antal kraftledningar stå klar, allt byggt av skolans egna elever.

Bakgrunden till satsningen är el- och kraftbranschens stora efterfrågan på distributionselektriker. Bakom idén står Jörgen Sjöö, avdelningschef på Vattenfall service.

– Upprinnelsen var när min dotter skulle välja utbildning till gymnasiet och eftersom jag är i branschen ställde jag frågan till Bernt Ringström, lärare på TTC, om vi inte skulle satsa på att utveckla el-programmet. Jag berättade om branschens behov av distributionselektriker. Vi startade därefter ett branschråd med nätägare och entreprenörer i regionen.

Stort rekryteringsbehov
Och behovet att utbildade distributionselektriker är mycket stort.

– Det finns bara ett fåtal utbildningsplatser i landet som erbjuder den här utbildning. Om vi ser till verksamheten inom Vattenfall service och om om vi ska klara de omsättningsmål vi ser framför oss så behöver vi i princip rekryterar en ny person varje dag de närmaste tre åren, säger Jörgen Sjöö.

Bland de branschaktörer som stöttar utbildningen finns Vattenfall Service, Jönköpings Energi, Vaggeryds energi, Eon och ABB.

– Vi bidrar inte med någon finansiering utan vi backar upp med begagnat material till anläggningen, praktikplatser, råd om hur branschen fungerar och dessutom är vi delaktiga i upplägg av utbildningar, säger Johan Granath, entreprenadchef på Jönköpings Energi.

FAKTA - Detta gör distributionselektriker

Som distributionselektriker arbetar man med underhåll, service och uppbyggnad av eldistributionsnät. Distributionselektriker är anställda vid energiföretag som distribuerar el, till exempel eldistributions- eller elnätföretag, energiverk och kraftverk. Personen kan även vara anställd vid ett entreprenadföretag som bedriver arbete åt nätföretag.

LÄS MER: Jönköpingsgymnasium kan vinna prestigepris

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen