Folk

Han har roll i storfilm om svenske musiklegendaren

Han har roll i storfilm om svenske musiklegendarenHan har roll i storfilm om svenske musiklegendaren bild nr 2Han har roll i storfilm om svenske musiklegendaren bild nr 3Han har roll i storfilm om svenske musiklegendaren bild nr 4
Han har roll i storfilm om svenske musiklegendaren bild nr 6Han har roll i storfilm om svenske musiklegendaren bild nr 7Han har roll i storfilm om svenske musiklegendaren bild nr 8Han har roll i storfilm om svenske musiklegendaren bild nr 9
Han har roll i storfilm om svenske musiklegendaren bild nr 11Han har roll i storfilm om svenske musiklegendaren bild nr 12Han har roll i storfilm om svenske musiklegendaren bild nr 13

I den kommande storfilmen om den svenske musiklegendaren Ted Gärdestad, med Adam Pålsson i huvudrollen, hittar vi även medverkande från Jönköping – nämligen en buss och en chaufför.

År 1997 stannade en turnébuss utanför gokartbanan Axamo Ring i Jönköping. Ur bussen klev inga mindre än Ted Gärdestad och Janne Schaffer.

– De hyrde varsin gokart av mig, berättar Magnus Knutsson, 70 år, som drev gokartbanan på den tiden.

När Ted Gärdestads liv nu blir film har Jönköpingsbon Knutsson och hans veteranbuss Scania Vabis 1962 blivit tilldelade varsin roll.

– Jag har ju sett Teds riktiga turnébuss så jag vet att den såg ut precis som den här bussen, berättar Knutsson och fortsätter:

– Jag spelar rollen som turnébusschaufför i filmen.

Medverkat i 12 filmer

Det är inte första gången filmbolagen kontaktar Knutsson när de behöver gamla bussar. Senast Knutsson sågs på filmduken var som busschaufför i ”Monica Z”, 2013. Dessförinnan har han och hans fordon setts i bland annat ”En handelsresandes död” och ”Mitt liv som hund”.

Sammanlagt har det blivit 12 filmer genom åren.

På Knutssons gård i Hedenstorp, strax utanför Jönköping, står ett 20-tal veteranbussar, från åren 1946-1976, parkerade – alla bevarade i originalskick.

Hans Scania Vabis gick på sträckan Stockholm-Arlanda under åren 1962-67, där den hade dispens att köra i 100 km/h. Därefter blev den en landsbygdsbuss.

– Så den går fort, men den är inte stark i backarna.

Pappa var busschaufför

Knutssons brinnande intresse för bussar sträcker sig tillbaka till barnsben.

– Jag är född i ett bussgarage kan man säga. Min pappa körde buss och jag var med honom mycket när jag var liten.

1969 köpte han sin första veteranbuss och i dag spenderas många timmar i verkstaden. 

Med lite kärlek är samtliga bussar kördugliga, enligt Knutsson.

– Jag besiktigar ungefär tre stycken om året.

För drygt ett halvår sedan kontaktade produktionsbolaget StellaNova film Knutsson och frågade om han ville medverka i den kommande filmen om Ted Gärdestad. Knutsson berättar han han inte tvekade en sekund på frågan.

Filminspelning på Liseberg

För en månad sedan drog inspelningen igång och Knutsson gjorde sin första scen för ett par veckor sedan då inspelningen ägde rum på Liseberg i Göteborg.

– De hade hyrt hela nöjesparken och vi hade väldigt roligt under tiden. Sen kan det bli lite tjatigt med alla omtagningar.

Knutsson berättar att han kommer medverka på inspelningen vid ett flertal tillfällen fram till och med juli. 

Huvudrollen som Ted Gärdestad spelas av Adam Pålsson som vi bland annat känner igen från tv-serierna ”Torka aldrig tårar utan handskar” och ”Bron”. För manus står Peter Birro och för regi Hannes Holm, som senast regisserade succén ”En man som heter Ove”.

Filmen ”Ted” beräknas ha premiär senare i år.

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen