Länet Länet

Dramatisk minskning av Salmonellafall

Dramatisk minskning av SalmonellafallDramatisk minskning av Salmonellafall bild nr 2

Antalet Salmonellafall har minskat dramatiskt i Jönköpings län. På tio år har antalet rapporterade fall sjunkit med 70 procent.

2007 insjuknade 129 länsbor i salmonella. Året därpå var antalet 135.

Sedan dess har antalet konstaterade fall av den besvärliga magsjukan sjunkit stadigt.

2016 var siffran nere i 75 fall, vilket placerar Jönköpings län på 16:e plats på listan över de svenska län där salmonella är vanligast, per 100 000 invånare.

Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten, som sammanställts av nyhetsbyrån Siren.

Salmonellafallen har visserligen blivit väsentligt färre i hela landet det senaste decenniet. Men Jönköpings län är ett av de län där man ser ut att ha varit mest effektiv i kampen mot sjukdomen. Bara fem andra svenska län uppvisar bättre siffror.

Flest fall, i förhållande till antalet invånare, rapporterades i Halland, Sörmland och Jämtland.

Under 2016 rapporterades totalt 2 246 fall av salmonellainfektion i Sverige. Det innebär att antalet salmonellafall i det närmaste halverats under den senaste tioårsperioden. Minskningen märks tydligast bland dem som smittats utomlands.

– Många länder jobbar med att öka kontrollen av salmonella, vilket nu märks, säger Linda Trönnberg, epidemiolog på Folkhälsomyndigheter. 
Det finns stora regionala skillnader vad gäller smittspridningen i Sverige, visar Nyhetsbyrån Sirens sammanställning.

– Skillnaderna kan troligen förklaras av varierande provtagningsmönster. Men även hur folk reser och vad man äter har en viss betydelse, säger Linda Trönnberg. 

Under 2016 insjuknade minst 46 personer, från Skåne upp till Dalarna och Gävleborg, i ett salmonellautbrott som orsakades av smittad salami. Några månader senare anmäldes ett annat utbrott i Skåne, där de som insjuknat hade ätit korv från samma delikatessbutik. Importerade polska ägg tros ha varit smittkälla i ytterligare ett utbrott vid vilket personer smittades i Stockholm, Kalmar, Skåne och Västmanland.

Under sommaren ökar risken för att drabbas av den fruktade magsjukan. 
– Bakterierna trivs när det är varmt och fuktigt. Det är en gynnsam miljö för dem, säger Linda Trönnberg, som påminner om vikten av att man tänker på hygienen under sommaren. 
– Det är viktigt att hålla maten så varm eller så kall som den ska vara. Och till exempel använda kylväska, säger hon. 

LÄS MER: Misstänkt salmonellasmitta – köttfärs dras tillbaka

LÄS MER: Allvarlig magsjuka sprider sig i Jönköping

LÄS MER: Magsjukan spårad till restaurang

LÄS MER: 1-0 till magsjukan

LÄS MER: Huskvarnaborna bara spyr - magsjuka härjar

LÄS MER: Blev magsjuka på Spira

LÄS MER: Hotell Scandic uppmanas förbättra rutiner efter magsjuka

Fakta

Fakta om Salmonella

Salmonella finns i fler än tusen varianter. De flesta smittar både människor och djur.

De flesta som insjuknar drabbas av allvarlig magsjuka.

Sjukdomen smittar oftast via  livsmedel, framförallt kött, fågel och ägg.

Inkubationstiden är  en till tre dagar.

Risken att smittas är låg, om man inte själv ätit smittad föda.

Salmonella anses vara en allmänfarlig sjukdom och är därför anmälningspliktig.

 

Källa: Wikipedia

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen