Region Jönkping

Läkarmiss orsakade svår allergichock hos patient

Läkarmiss orsakade svår allergichock hos patient

En patient i Jönköpings Län led av en allvarlig allergireaktion som orsakades av läkemedel. Läkaren ordinerade smärtstillande Voltaren utan att lägga märke till att patienten hade en registrerad allergi för detta.

Patienten sökte vård akut för gallstenssmärta på Vårdcentralerna Bra Liv i Jönköpings Län. Läkaren ordinerade injektion med Voltaren för att lindra smärtan, och missade att patienten hade en registrerad allergi för detta läkemedel. Patienten skickades akut till sjukhus för omhändertagande eftersom ingen förbättring skedde från behandlingen. 

På sjukhuset fick patienten en allvarlig allergireaktion en timme efter injektionen med smärtstillande. Omedelbar behandling gjorde att patienten inte fick några bestående besvär.

Fallet anmäls nu av Region Jönköpings Län för prövning enligt Lex Maria. Vårdcentralerna Bra Liv har gjort en utredning som påvisat brister på hur överkänslighet kontrolleras och registreras. Åtgärder har vidtagits för att undvika att liknande händelser sker igen. Ärendet lämnas nu för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

LÄS MER: Spädbarn blödde ihjäl efter kejsarsnitt – sjukhuset anmäls

LÄS MER: Hjärnblödning förvärrades efter felaktig behandling

LÄS MER: Allvarligt sjuk patient skickades hem – hittades medvetslös

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen