Nöje Jönköping

Mer än bara våfflor i Ödestugu

Mer än bara våfflor i ÖdestuguMer än bara våfflor i Ödestugu bild nr 2Mer än bara våfflor i Ödestugu bild nr 3Mer än bara våfflor i Ödestugu bild nr 4
Mer än bara våfflor i Ödestugu bild nr 6Mer än bara våfflor i Ödestugu bild nr 7Mer än bara våfflor i Ödestugu bild nr 8Mer än bara våfflor i Ödestugu bild nr 9
Mer än bara våfflor i Ödestugu bild nr 11Mer än bara våfflor i Ödestugu bild nr 12Mer än bara våfflor i Ödestugu bild nr 13

Vad är det som är så intressant med Ödestugu by som gör att folk från hela länet åker dit på onsdagskvällarna under sommaren. Jo, nybakade våfflor i långa rader och numera även hembakat knäckebröd i egen stenugn.

Det är de nybakade våfflorna som gör att flera hundra ställer sig i en lång kö som ringlar sig fram i maklig takt. I det lilla köket jobbar sockenrådets medlemmar hårt för att grädda våfflor på fyra dubbeljärn. Har man otur går en propp och det blir någon fördröjning, men det är inget som någon klagar över. Det här är socialt och då får det ta lite tid. Under tiden umgås man och skaffar nya vänner under trevligt samspråk. När man väl fått sin våffla och kaffe sätter man sig vid de otaliga kaffeborden ute och underhålls av musiker, den här kvällen av "Sunliners", fyra grabbar från Vaggeryd som får publiken att svänga med i de rockiga låtarna. Folk strömmar till som alltid och den här onsdagskvällen kom nästan drygt 400 personer och köket i sockenstugan levererade drygt 450 våfflor.  

Våffelkvällarna eller sommarkvällarna i Ödestugu är ingen nymodighet, i år är det 26 säsongen som 120 medlemmar i sockenrådet jobbar helt ideellt för att genomföra, hålla liv i och utveckla sin verksamhet. Och orsaken till att det här började 1990 var att man försökte hitta olika aktiviteter för att kunna utveckla bygden som höll på att avfolkas. Redan 1983 satte man ner foten då skolan hotades av nedläggning på grund av att barnantalet minskade i byn.

Efter ett protestmöte bildades sockenrådet. Första tiden arbete för rådet gick i huvudsak på att häva nedläggningsbeslutet och sedan att få unga barnfamiljer att  flytta ut. På 2000-talet jobbade man hårt för att få skolan utbyggd och 2004 byggdes den nya sporthallen och biblioteket. När lanthandelns ägare avled fick sockenrådet överta lanthandeln, dock förenat med stora kostnader och 900 timmars ideellt arbete. Sockenrådet köpte 1991 Pingstförsamlingens hus, det som idag kallas sockenstugan, och så drog man igång våffelproduktionen på sommarens onsdagskvällar. En minigolfbana köptes in, man startade en egen liten tidning och förra året byggdes en bagarstuga med stenugn efter norrländskt recept och där bakas nu knäckebröd, men stugan går även att hyra för eget bak. Kvällarna har numera även utökats med försäljning av hamburgare vid lanthandeln och försäljning av diverse varor i lanthandeln. I anslutning till den har man också utställningar och kvällarna avslutas med sommarkonserter i kyrkan. Den här kvällen av med sommarlyrik i folkton med "Flauto con Spirito", Martina Stenman, Boel Garton och Per-Åke Wennerberg.

Fakta

Sockenrådet

står som arrangör för “onsdagskvällarna”


står som ekonomisk garant för aktiviteterna i sporthallen.


har under somrarna kunnat anställa feriepraktikanter, ungdomar från bygden, för bland annat underhållsarbete på fastigheten & servering.

jobbar med att hitta lösningar för att bygga fler bostäder.

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen