Region Jönkping

Bedömdes vara magsjuk – avled två dagar senare

Bedömdes vara magsjuk – avled två dagar senare

En äldre person i Jönköpings län med magsmärtor avled i sitt hem efter att ambulanspersonal bedömt att patienten hade magsjuka. Magsmärtorna visade sig bero på en allvarlig bukspottskörtelinflammation. 

En äldre patient i Jönköpings Län ringde efter ambulans på grund av kräkningar och smärtor i mellangärdet i samband med en måltid. Ambulanspersonalen bedömde på plats att patienten led av magsjuka och gav rådet att uppsöka sjukhus om det inte skett någon förbättring till nästa dag. Patienten sökte inte vård eftersom läget förbättrades något. 

Två dagar senare avled den äldre personen hastigt i sitt hem. Obduktion visade att patienten led av en kraftig bukspottskörtelinflammation. 

Region Jönköpings Län anmäler nu händelsen enligt Lex Maria. Utredningen visar att det var tveksamt att hänvisa patienten till egenvård. De undersökningar som ambulanspersonalen gjorde utföll normalt, men EKG borde tagits, även om det i det här fallet inte hade ändrat handläggningen. Ärendet kommer nu att lämnas för bedömning av myndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

LÄS MER: Blindtarmsingrepp gick snett – skar på fel ställe

LÄS MER: Läkarmiss orsakade svår allergichock hos patient

LÄS MER: Spädbarn dog i sviter av blödning – sjukhuset anmäls

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen