Kommun

Nya prognosen för höghastighetsbanan – då beräknas den stå klar

Nya prognosen för höghastighetsbanan – då beräknas den stå klar

På onsdagen föreslog Sverigeförhandlingen att den omdiskuterade höghastighetsbanan lånefinansieras och att alla sträckor byggs parallellt.
   – Det är ett glädjande besked för Jönköping, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) i ett pressmeddelande.

Det var vid en presskonferens i Almedalen på onsdagen som beskedet kom: Sverigeförhandlingen föreslår nu att höghastighetsbanan lånefinansieras och att alla sträckor byggs samtidigt.

Det skulle innebära att hela systemet kan stå färdigt 2035. Inom ramen för den vanliga investeringsbudgeten skulle hela systemet vara klart tidigast 2064 enligt Sverigeförhandlingens bedömning.

LÄS MER: Tvärvändning om höghastighetsjärnväg

LÄS MER: Krönika: Därför är höghastighetsjärnvägen en felsatsning

Onsdagens besked togs emot väl av Jönköpings kommun.

– Det är ett glädjande besked för Jönköping. Det är bra att man poängterar vikten av att bygga helheten och det är viktigt att de också påtalar vikten av den fortsätta (sic) planeringen så att vi kan komma vidare med bostadsbyggande och gynna tillväxten i vår kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) i ett pressmeddelande.

– Det enda vettiga är att lånefinansiera. Systemet måste byggas som en helhet, inte i delar och i otakt med varann. Vi riskerar annars att bygga omodernt och att det tar för lång tid. Med lånefinansiering får vi en järnväg inom överskådlig tid som kan ge fantastiska effekter för Jönköping.

LÄS MER: Se de spektakulära planerna för Jönköpings nya tågstation

LÄS MER: Från Jönköping till Stockholm på 18 minuter

LÄS MER: Utopin i Jönköping blir verklighet i Dubai

Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen