Region Jönkping Huskvarna

”Rundnos” är Toms pärla

”Rundnos” är Toms pärla”Rundnos” är Toms pärla bild nr 2”Rundnos” är Toms pärla bild nr 3”Rundnos” är Toms pärla bild nr 4
”Rundnos” är Toms pärla bild nr 6”Rundnos” är Toms pärla bild nr 7”Rundnos” är Toms pärla bild nr 8”Rundnos” är Toms pärla bild nr 9
”Rundnos” är Toms pärla bild nr 11”Rundnos” är Toms pärla bild nr 12”Rundnos” är Toms pärla bild nr 13

 

 

Onsdagskvällarnas fordonsträffar i Huskvarna Folkets Park lockar till sig många pärlor och stolta samlare och ägare. Sommartid är cabbarnas tid, men Tom Ragnars pärla är ingen Cab, nej långt därifrån. Pärlan är en så kallad ”Rundnos”. Volvos lastbil L 249 X tillverkad 1953 fick nämligen smeknamnet ”Rundnos” tack vare motorhuvens runda form.

Det här var Volvos första halvdiesel. Jag hittade den hos ägaren i ”Klippan” för många år sedan. Då såg den inte mycket ut för världen och tanken om jag skulle klara ut att renovera den slog mig säkert. Men här är den efter många timmars pyssel, säger Tom Ragnar.

Tom betalde 1 800 kronor för skrotet och nu så här efteråt var det väl använda pengar. Värdet i dag är utan tvekan ”lite” högre, men bestäms först när den säljs. Men Tom tänker nog inte sälja den, för han myser gott när han sätter sig i hytten. Att det inte är någon servostyrning gör inget, den här inte alls tungstyrd enligt Tom. På flaket har han en traktor en BM 2, 1942 års modell. Det är egentligen traktorer som är Toms passion, han har ett stort antal hemma i Aneby.

Tom Ragnar var förstås inte ensam i parken med att ha renoverat upp gamla bilar Roland Johansson köpte en illa åtgången Scania 34 modell 1967, 100 hästars diesel och lade ner drygt 1 000 timmar innan den blev presentabel. Nu visar han stolt upp den i Huskvarna parken.

Den här kvällen var vikt för traktorer och lastbilar och det var utan tvekan fler traktorer än lastbilar och hela tiden dök det upp alla möjliga bilar. Där parkerades en Saab 93 Gran Turismo bredvid en Rallytrimmad Saab V4. Här hittade man en Tesla i sportutförande och två riktiga ”hundkojor” BMC Mini och 850. Det fanns hur mycket som helst och vila ögonen på för motorintresserade och de är många. Fordonsträffarna på onsdagar i Huskvarna Folkets Park lockar i år mellan 40 och 50 000 besökare, enligt folkparkschef Conny Månsson. Och träffarna pågår hela augusti och är verkligen värt ett besök. 

  

Fakta

Bilträffarna i Huskvarna Folkets Park startades 2002 och lockar varje sommar fler och fler besökare och utställare. Upp mot 50 000 tar sig till parken varje sommar för att titta på fordon av alla slag. Snacka om en aktiv folkpark.

Se bilder
Kommentarer
comments powered by Disqus
Till toppen